Ο Ναός Κων/νου και Ελένης έγινε και λειτουργεί από το 1987 στην Άνω Λαψίστα

on .

EKKLHSIA 

«Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα δημοσίευμα της εφημερίδας Πρωινός Λόγος, ότι ένα άρθρο  που υπογράφει κάποιος κ. Γ. Κιτσ. αναφέρει τα εξής: Στο λόφο μεταξύ  Άνω Λαψιστας, Γαρδικιου και Κάτω Λαψιστας υπήρχε ως το 1942 Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος κατεστράφη από την χωριατιλα των τσοπαναραίων και καταλήγει λέγοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανασυγκροτηθεί στο τόσο μακρύ χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει, τόσο από την Μητρόπολη όσο και από τους χωριανούς και κλείνει γράφοντας με ειρωνικό τόνο ότι η ανέγερση μπορεί να γίνει μόνο με ένα θαύμα.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να ενημερώσω τον κ. Γ. Κιτσ. ότι η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ξεκίνησε το 1983 με την πολύτιμη βοήθεια όλων των χωριανών, της εκκλησιαστικής επιτροπής, και του εξωραϊστικού συλλόγου της Άνω Λαψίστας και ολοκληρώθηκε το 1987. Έκτοτε τελείται κάθε 21 Μαΐου Λειτουργία προς τιμήν των δυο αυτών Αγίων, ημέρα την οποία γιορτάζει κάθε χρόνο το χωριό μας.
Καλώ λοιπόν το κ. Γ. Κιτσ. να ανακαλέσει το σημερινό του άρθρο, να επανέλθει με νέο κείμενό του στην εφημερίδα προς αποκατάσταση της αλήθειας και τον προσκαλώ στην εορταστική εκδήλωση του χωριού μας που τελείται στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ώστε να δει ο ίδιος το «ΘΑΥΜΑ» της ανέγερσης του Ναού και την φιλοξενία των εκεί ‘’τσοπαναραίων’’».
* * *        
Σημ. «Π.Λ.»: Ίσως ο Γ. Κιτσ. να μην είχε πλήρη ενημέρωση ότι από το 1987 ολοκληρώθηκε και γιορτάζει κάθε χρόνο ο νέος Ναός, αφιερωμένος στους Αγίους Κωνσταντίνου και Ελένης. Όμως, πράγματι, ο χαρακτηρισμός «χωριατίλα των τσοπαναραίων» που ανέφερε, ήταν τουλάχιστον άστοχος, γι’ αυτό και ο «Π.Λ.» εκφράζει τη λύπη του, ζητώντας την κατανόηση τόσο του Προέδρου Άνω Λαψίστας, όσο και των κατοίκων της περιοχής.