Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου από τα Γιάννενα προς την Τουρκία

on .

21 FEBROYARIOY PAYLOPOYLOS 21 2 20

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή την συνεχιζόμενη προκλητικότητα, έστειλε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, ως γνωστόν, τίμησε με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις για την 107η επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. 
Χαρακτήρισε ανυπόστατο το «μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», τονίζοντας ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, θα επιβάλλει τον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
• «Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό, την 21η Φεβρουαρίου 1913, συνιστά ένα εμβληματικό ιστορικό δίδαγμα της ευψυχίας των Ελλήνων σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Πατρίδας. Δίδαγμα, το οποίο συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου».
Αυτό τόνισε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε τις λαμπρές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την 107η επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την μεγαλειώδη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές των Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα, Γ. Αμυράς, Στ. Καλογιάννης και Μ. Τζούφη, αλλά και σύσσωμες οι Αρχές του τόπου. 
Ανυπόστατο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
Στις δηλώσεις του ο Π. Παυλόπουλος που βρέθηκε στα Γιάννενα για τελευταία φορά ως ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή την συνεχιζόμενη προκλητικότητα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας θα επιβάλλει τον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θωρακίζουμε το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι και Έδαφος, Σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας, επιπλέον, ότι όχι μόνο δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας αλλά, όλως αντιθέτως, καθιστούμε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές πως το λεγόμενο «μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης» είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Άρα, κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί για την Ελλάδα ν’ αποτελέσει αντικείμενο οιασδήποτε διαπραγμάτευσης», τόνισε. 
Ο Υπουργός Άμυνας...
Για ομοψυχία και ενότητα έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας ότι «τα διδάγματα της ιστορία είναι σαφή: όταν η Ελλάδα έχει ισχυρή πολιτική,  στρατιωτική ηγεσία, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, υψηλό συλλογικό φρόνημα και ομοψυχία, είναι ικανή να καταγάγει θριάμβους. Και κατήγαγε θριάμβους. Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία και προκρίνεται ο διχασμός και η κόπωση, τότε είναι ικανή να υφίσταται καταστροφές...».
Ο Πρόεδρος της Βουλής...
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα τόνισε ότι για τα Γιάννενα το 1821 είναι το έπος 1912-13 που σηματοδότησε περίπου την ολοκλήρωση της εδαφικής διάστασης της Μεγάλης Ιδέας. 
Και πρόσθεσε ότι «σήμερα η Μεγάλη Ιδέα δεν έχει εδαφική διάσταση με την έννοια των διεκδικήσεων. Έχει την διάσταση του στησίματος μιας χώρας νοικοκυρεμένης, μιας χώρας προκομμένης, μιας χώρας ισχυρής, μιας χώρας που μπορεί να προασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό την κυριαρχία της. Αυτή που κατοχύρωσε εδώ στα Γιάννενα, αυτή που κατοχύρωσε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου, αυτή που κατοχύρωσε με τους Βαλκανικούς πολέμους. Η νέα Μεγάλη μας Ιδέα έχει διάσταση ισχύος της χώρας μας, την οποία πρέπει να αντιλαμβάνονται οι πάντες και ιδιαίτερα οι γείτονες εξ Ανατολών». 
Μηνύματα ενότητας...
Μηνύματα ενότητας έστειλαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος. 
- «Όπως το 1913 τα Ιωάννινα και η Ήπειρος έστειλαν ένα βροντερό ΟΧΙ στον κατακτητή, έτσι και σήμερα το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Υπερασπιζόμαστε κάθε γωνιά της πατρίδας μας με υπηρηφάνεια, τιμή και κυρίως ομόνοια...», τόνισε μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα.
- «Ο δρόμος είναι ανηφορικός, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας, χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται ενότητα. Και πιστεύω ότι με αυτούς τους τρόπους θα βγούμε στο ξέφωτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης. 
- «Σήμερα νιώσαμε κατά τι ψηλότεροι, κατά τι δυνατότεροι, κατά πολύ πιο υπερήφανοι. Βλέποντας τα νέα παιδιά να παρελαύνουν, μας δείχνουν ότι αγώνας συνεχίζεται για ελευθερία, ανεξαρτησία, προκοπή...», δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς. 
- «Τα διδάγματα του ηρωισμού εκείνης της εποχής είναι σημαντικά, απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις σ’ ένα δύσκολο τοπίο σήμερα για να μπορέσουμε μέσα από διαδικασίες συνεννόησης, συμπερίληψης, κατανόησης να αντιμετωπίσουμε τα πολλά ανοιχτά θέματα...», ανέφερε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.
- «Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα της παραγωγής και την Ελλάδα των αξιών για ν’ αλλάξουμε σελίδα. Δεν είναι απλά τα πράγματα, δεν είναι επιδερμικά. Χρειάζεται δουλειά και μεγάλη προσπάθεια...», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης.  
- «Είναι η πιο σημαντική μέρα για την πόλη μας. Είναι ημέρα μνήμης γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν, που έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Να θυμηθούμε όλους εκείνους απ’ όλα τα μέρη του Ελληνισμού που ήρθαν και πολέμησαν» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. 
Η έκθεση για τον Αθ. Ψαλίδα
Πλούσιες ήταν οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της επετείου για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Μια από αυτές ήταν η έκθεση «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος», από την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση που φιλοξενείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 20 Μαρτίου. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Διευθύντριας των ΓΑΚ Μ. Παπαδοπούλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντ. Παπαδημητρίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.
Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του έκανε λόγο για μια από τις πιο σημαντικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Αποκαλυπτήρια προτομής...
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του γιατρού Ξενοφώντος Κοντιάδη στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της 107ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.
Ο Ξενοφών Κοντιάδης υπήρξε εμβληματική μορφή της χειρουργικής, ο οποίος στις 20 Απριλίου του 1941 σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος, με το χειρουργικό νυστέρι στο χέρι, όταν δέχθηκε επίθεση το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε μετατεθεί με δική του επίμονη αίτηση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων, Τριαντ. Αλμπάνης, ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, αλλά και ο ιδρυτής του Μουσείου Στέφ. Γερουλάνος. 
Στο Εργαστήριο Ερευνών...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την «Έκθεση χειρογράφων και παλαιτύπων», που οργάνωσε το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας. 
Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας Κων Θ. Πέτσιος, ο οποίος και τον ξενάγησε στα τεκμήρια της Έκθεσης.