Προληπτική ιατρική και για κατοίκους ορεινών περιοχών

on .

GIATROS GIAGIA

Μείζον ζήτημα για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών όπως είναι αυτοί που ζουν σε ακριτικές γωνιές της Ηπείρου αποτελεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόληψης, κυρίως επειδή βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα που διαθέτουν τις αναγκαίες δομές.
Σύντομα όμως η αδικία αυτή αναμένεται να διορθωθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μέσω προγράμματος προληπτικής ιατρικής που πρόκειται να υλοποιήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Το πρόγραμμα θεσμοθετείται έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και δύο Ηπειρώτες, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας. Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας) και Παρασκευή Βρυζίδου (Κοζάνης).

«Πρόληψη στο Σπίτι»
Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, επισήμαναν την ανάγκη εκπόνησης προγράμματος από τα συναρμόδια υπουργεία, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, προκειμένου η Πολιτεία να λειτουργήσει προληπτικά για πληθυσμούς που μειονεκτούν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε την ανάγκη διευκόλυνσης προσβασιμότητας των κατοίκων των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών στις δομές υγείας και υιοθέτησε άμεσα την πρόταση των βουλευτών, θεσπίζοντας ειδικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με τίτλο «Πρόληψη στο Σπίτι», όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αποτελεί τμήμα της δημοτικής δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ικανοποίηση βουλευτών
Οι τέσσερις βουλευτές, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, δήλωσαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση της πρότασής τους και τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα σοβαρό ζήτημα που, όπως ανέφεραν, ταλάνιζε την καθημερινότητα των κατοίκων των ορεινών, απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών. 
Σε ανακοίνωση της Μαρίας Κεφάλα τονίζεται χαρακτηριστικά: «Επιτέλους, κάτι μεγάλο γίνεται για την ξεχασμένη Ελλάδα μετά από την παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκύβει πάνω από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι οποίοι δεν διέθεταν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, δεν διέθεταν καμία δυνατότητα διαφύλαξης του πολύτιμου αγαθού της υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν πλέον να χαίρουν ακόμη και καθημερινής φροντίδας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος που θα εκπονηθεί παράλληλα με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”». 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ