Οικογενειακή σπείρα με… αδυναμία σε λίρες, μετρητά και οικόσιτα ζώα!

on .

PERIPOLIKO

• Σπίτια, επιχειρήσεις, αγροκτήματα και αποθήκες σε Γιάννενα, Άρτα, Τρίκαλα και Κοζάνη, είχε ρημάξει μια σπείρα που είχε συσταθεί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά μετά από πολύμηνη έρευνα η Ασφάλεια Ιωαννίνων κατάφερε να ταυτοποιήσει επτά μέλη της, τα οποία μάλιστα συνδέονταν μεταξύ τους με στενούς οικογενειακούς δεσμούς. 
Συνολικά εξιχνιάστηκαν 11 κλοπές, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζεται ότι από την παράνομη δράση τους έχουν αποκομίσει πάνω από 210.000 ευρώ! Πρόκειται για έξι άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 21 έως 67 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Με διακριτούς ρόλους 
Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, αρχηγικό μέλος ήταν ο 67χρονος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης - διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», προπομποί). Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν ότι μετέβαιναν από περιοχή της Βέροιας στις προαναφερόμενες περιοχές, διέπρατταν τις κλοπές και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός, διευκόλυναν τη μεταφορά των κλοπιμαίων. Επίσης, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες είτε με τα στοιχεία τους, είτε με στοιχεία συγγενικών τους προσώπων, είτε με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών («αχυράνθρωπων»). 

Σε 11 κλοπές 
Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, ενέχονται στα παρακάτω αδικήματα: 
- Κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 5-10-2018, διέρρηξαν δύο μονοκατοικίες στην Ανατολή και στον Άγιο Ιωάννη Ιωαννίνων, από όπου αφαίρεσαν συνολικά χρηματικά ποσά, κοσμήματα, 10 χρυσές λίρες και φορητό υπολογιστή. 
- Κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 20-02-2019, από αποθήκη και αγρόκτημα  στην Καλαμπάκα Τρικάλων, αφαίρεσαν κυνηγετικό όπλο και 25 οικόσιτα ζώα.
- Κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 24-02-2019, από δύο αγροκτήματα στην Καμπή και στην Γραμμενίτσα Άρτας, αφαίρεσαν 40 οικόσιτα ζώα.
- Κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 22-03-2019, από δύο πτηνοτροφικές μονάδες και από αγρόκτημα  σε περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, αφαίρεσαν συνολικά 354 οικόσιτα ζώα.
- Κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 25-03-2019, από αποθήκη στην Ανέζα Άρτας, αφαίρεσαν 40 οικόσιτα ζώα και εργαλεία.
- Κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 24-05-2019, από επιχείρηση στα Μάρμαρα Ιωαννίνων, αφαίρεσαν 4.500 μέτρα καλωδίων χαλκού, αξίας 200.000 ευρώ.