Η δίκη για τη «σφαγή» έξι αγριόγιδων συνεχίζεται σήμερα στα Γιάννενα…

on .

AGRIOGIDO 1

Συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι (1 μ.μ.) στα Γιάννενα η δίκη που είχε αρχίσει τη Δευτέρα για την μαζική «σφαγή» των έξι αγριόγιδων, που έλαβε χώρα σε ορεινή περιοχή του Ζαγορίου πριν από τρία ακριβώς χρόνια.
 Κατά την διαδικασία τέθηκε εξ αρχής «εκτός μάχης» ο Σύλλογος για την προστασία του αγριόγιδου και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου -σε περιοχή ευθύνης του οποίου έλαβε χώρα το κρούσμα λαθροθηρίας- αφού το δικαστήριο έκρινε πως κανείς από τους δύο δεν έχει έννομο συμφέρον να υπερασπιστεί στη δίκη το σπάνιο και προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αγριόγιδο των Βαλκανίων. 
Η δίκη λοιπόν συνεχίζεται σήμερα, με κύριο αίτημα τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου από τη θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου -η οποία και συνέλαβε τους φερόμενους ως δράστες- για το αδίκημα της παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που σχετίζεται με την προστασία σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, πέραν του καθαυτού αδικήματος της παράνομης θήρας.  
Σημειώνεται ότι το αγριόγιδο των Βαλκανίων προστατεύεται εκτός από την ελληνική νομοθεσία (ΠΔ. 81/ 69) και από διεθνείς συνθήκες και ευρωπαϊκές οδηγίες, αφού περιλαμβάνεται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙV της οδηγίας για τους οικοτόπους και τα σπάνια είδη της άγριας πανίδας, η οποία έχει ενσωματωθεί πλέον στο ελληνικό δίκαιο. 
Σε περίπτωση που η σημερινή έκβαση της δίκης θα είναι «Υπέρ του αγριόγιδου», θα φανεί κατά πόσον έχει εφαρμογή και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πέραν της ξεκάθαρης εθνικής νομοθεσίας.
Για το ιστορικό σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα το πρωί της 21/2/2017, ανήμερα της εορτής της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και εκμεταλλευόμενοι την επίσημη αργία αλλά και την θέση στην οποία είχαν καταφύγει λόγω προηγούμενων έντονων χιονοπτώσεων τα ζώα, αδίστακτοι λαθροθήρες, κυνήγησαν και σκότωσαν έξι ζώα του σπάνιου και προστατευόμενου είδους Αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica), από τα οποία τα τέσσερα κυοφορούσαν. 
Το θλιβερό επεισόδιο έλαβε χώρα στο όρος Τύμφη, εντός της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και εντός περιοχής του δικτύου Νatura 2000.

***
Η δίκη, πέρα από τα παραπάνω, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς:
2 Είναι μια από τις λίγες φορές που μια υπόθεση λαθροθηρίας αγριόγιδων καταλήγει στο δικαστήριο, αφού στα 50 χρόνια προστασίας του αγριόγιδου οι δίκες για την λαθροθηρία του σπάνιου αυτού είδους δεν μετριούνται καν στα δάχτυλα ενός χεριού.
2 Πρόκειται για μαζική εξολόθρευση ολόκληρου κοπαδιού (βρέθηκαν έξι σκοτωμένα, αν και μάλλον ήταν περισσότερα).
2 Ένα σημαντικό τεκμήριο στην όλη υπόθεση αποτελεί η ανάλυση γενετικού  υλικού (DNA) και η ταυτοποίησή του στο είδος άγριας πανίδας στο οποίο ανήκει.
2 Ενεργό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε η θετική συμβολή της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάληξη της δίκης που -μέχρι σήμερα- έχει αναβληθεί πέντε φορές και η οποία φαίνεται ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του σπάνιου και προστατευόμενου αγριόγιδου στη χώρα μας.