Προβλέπουν… καταστροφή λόγω κατάργησης Φορέων Διαχείρισης

on .

FILIOS TZOYFH 5 3 20

• Τι κι αν οι περισσότεροι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών δεν είναι αυτή τη στιγμή τίποτε άλλο από μία απλή σφραγίδα, έχοντας εδώ και χρόνια οδηγηθεί σε απαξίωση και αδυναμία να ανταποκριθούν στην αρχική τους αποστολή. 
Η κατάργησή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό να συσταθεί ένας ενιαίος κεντρικός φορέας υπό τη εποπτεία του για τις προστατευόμενες περιοχές έχει ανεβάσει στα… κάγκελα, για προφανείς λόγους, τις διοικήσεις τους.
Μάλιστα, ορισμένοι απ’ αυτούς, με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιο, έχουν επιδοθεί σε… εκστρατεία αντίδρασης με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει έστω την τελευταία στιγμή. 
Στην προσπάθειά του αυτή ο κ. Φίλιος βρήκε κατανόηση στην βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υφυπουργό Μερόπη Τζούφη, η οποία, μετά από συνάντηση που είχε μαζί του, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για… ναρκοθέτηση (!) από το αρμόδιο υπουργείο της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου!

Νέος μηχανισμός
Μπορεί το ΥΠΕΝ να αποφάσισε την κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας, παύοντας τις διοικήσεις τους, ωστόσο δεν θα δημιουργηθεί κενό στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, θα συσταθεί ένας ενιαίος, κεντρικός φορέας, υπό την εποπτεία του. Παράλληλα, οι δραστηριότητες των Φορέων περνούν ανά περιοχή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες και σχηματίζονται τοπικοί φορείς εποπτείας με τη συμμετοχή κατοίκων και οικολογικών φορέων. 
Στόχος της προσπάθειας είναι να προκύψει ένας πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για την ανάδειξη και προβολή των προστατευόμενων περιοχών αφού οι σημερινοί Φορείς έχουν από καιρό απαξιωθεί και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκαν.

Φορέας και λίμνη
Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος συναντά φυσικά και αντιδράσεις καθώς υπάρχει κόσμος που θίγεται. Ανάμεσά τους και η Διοίκηση του Φορέα Παμβώτιδας, ο Πρόεδρος του οποίου Φίλιππας Φίλιος συναντήθηκε με την Μερόπη Τζούφη, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις που φέρνει η κατάργηση των Φορέων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Φορέα για τη διαφύλαξη του φυσικού οικοσυστήματος, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή NATURA που περιβάλλει την Παμβώτιδα. Όπως είπε, «έχει προετοιμάσει επιστημονική τεκμηρίωση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του διαταραγμένου υδρολογικού ισοζυγίου της λίμνης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα περιβαλλοντικά προγράμματα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους μεγαλύτερου του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων του ΕΣΠΑ 2021-2027».
Έσπευσε δε να προειδοποιήσει πως «τυχόν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, θα προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη του εγχειρήματος, όπως και πιθανές ακυρώσεις δρομολογημένων μελετών και έργων».

Η Μερόπη Τζούφη
Το σημαντικό ρόλο του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης επιχείρησε να αναδείξει και η κ. Τζούφη τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως  «έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των απαιτούμενων δράσεων, αποδεικνύοντας πως η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και η γόνιμη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς παράγουν θετικά αποτελέσματα».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος κατηγορώντας το πώς με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του «καταπατά το περιβαλλοντικό κεκτημένο, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, αγνοεί τις τρέχουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης, επιτρέπει πλήθος ασύμβατων χρήσεων που δε σέβονται το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα»!
Σύμφωνα με την κ. Τζούφη, η επιλογή της ΝΔ να καταργήσει το Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, αλλά και συνολικά όλους τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αποκλείει τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.