Στη… λυματολάσπη «πνίγονται» νυν και πρώην Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων

on .

BIOLOGIKOS KAT

• Πρώην και νυν Δημοτική Αρχή έχουν μετατρέψει τη διαχείριση των στερεών και υγρών αστικών αποβλήτων στο υπ. αριθμ. ένα ζήτημα της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Μετά την τροπή που έλαβε η υπόθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων, με την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στην ανάθεση του έργου σε ιδιώτες για δημοτικές ενότητες -με τη γνωστή εικόνα της συσσώρευσης όγκων σκουπιδιών στην πόλη- το «πεδίο» τώρα έχει μεταφερθεί στη διαχείριση της λυματολάσπης. 
Η προχθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ότι με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την απομάκρυνση της λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού,  επιτυγχάνεται οικονομία της τάξης 300.000 ευρώ με κριτήριο το ύψος του προϋπολογισμού του έργου και τις αιχμές που άφηνε κατά του προηγούμενο Δ.Σ., προκάλεσε χθες την «έκρηξη» της παράταξης του τέως Δημάρχου και Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα». 
Η παράταξη του κ. Μπέγκα, καταλογίζει στη Δημοτική Αρχή, «επικοινωνιακή τακτική παραπληροφόρησης σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα υπέρ της σε μια περίοδο όπου είναι κοινή πλέον πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Γιαννιωτών η μηδενική παραγωγή έργου και η πλήρης ανικανότητά της να διοικήσει το Δήμο».  
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, υποστηρίζει ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός επί θητείας της, ήταν 1.25 εκ. ευρώ και όχι 1,5 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή, ενώ η τελική προσφορά του υποψήφιου αναδόχου είχε περιοριστεί στις 970.000 ευρώ. «Πανηγυρίζει -προσθέτει η παράταξη Μπέγκα- για δήθεν εξοικονόμηση πόρων, όταν ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποιες εταιρείες θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος». 
Στη μακροσκελή της ανακοίνωση η «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση προκήρυξης του νέου διαγωνισμού, αλλά και για άλλα παράπλευρα ζητήματα. Καταλήγοντας συμπληρώνει πως είχε ψηφίσει θετικά για το συγκεκριμένο έργο, γιατί δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις σε ένα έργο που πρέπει να λυθεί άμεσα και σε ασφυκτικά περιθώρια.