Αυτοματοποιημένο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης για τις πλημμύρες του Αράχθο

on .

 SEMINARIO PLHMMYRES ARAXTHOY 1 6 3 20

• Επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος διοργάνωσε με επιτυχία το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας. 
Το σεμινάριο παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Διοικητής Αντιπύραρχος Α. Θεοχάρης, ο Προϊστάμενος Πυρασφάλειας Αντιπύραρχος Γ. Δημητρίου, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αστροχωρίου κ. Σ. Νάκας, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αθαμανίου κ. Ν. Αντωνίου καθώς επίσης στελέχη των προαναφερόμενων υπηρεσιών. 
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος του έργου Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του έργου, που εστιάζουν στη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στον ποταμό Άραχθο αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και ευφυείς μεθοδολογίες παρακολούθησης φυσικών συστημάτων. 
Στα πλαίσια της επιμόρφωσης, ο Δρ. Π. Καρβέλης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ανέλυσε τις δυνατότητες του Προηγμένου Πληροφοριακού Συστήματος watchArachthos, και στη συνέχεια τα Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν και να δοκιμάσουν τη λειτουργία του συστήματος και όλων των υποσυστημάτων του, όπως επίσης να πραγματοποιήσουν  επιδεικτικές πτήσεις επιτήρησης με drone.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή του Αράχθου», που χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020.