Το «Πράσινο Ταμείο» σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για Δήμους

on .

PRASINO TAMEIO ARTA 8 3 20

• Σημαντικούς πόρους που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να αντλήσουν σήμερα οι Δήμοι από το «Πράσινο Ταμείο», αρκεί οι εκπρόσωποί τους να καταθέσουν προτάσεις για τα προγράμματά του.
Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Άρτα, παρουσία Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, στελεχών των Δήμων αλλά και εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα εν εξελίξει προγράμματα από τον Πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» Ευστ. Σταθόπουλο και τον Αντιπρόεδρο Ιωάννη Ευμολπίδη. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων και το «Πράσινο Ταμείο» και το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζηρού Ν. Καλαντζής, Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, Λευκάδας Χαρ. Καλός, Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας. 
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αρταίων και μέλος του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Χρ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει στην Ελληνική Περιφέρεια για δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα, όταν η πληροφόρηση αφορά Χρηματοδοτικά Εργαλεία, όπως αυτά του «Πράσινου Ταμείου».
«Χρειάζεται οι Δήμαρχοι να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, όπως αυτές που προσφέρει το Πράσινο Ταμείο. Αυτή η νέα προσέγγιση, είναι αυτό που χρειαζόμαστε όχι μόνο για αυξήσουμε τους πόρους μας, αλλά για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να λειτουργήσουν και αυτές με την σειρά τους ως πόλοι, και μάλιστα ισχυροί, για την έλξη και την διάχυση της ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του «Πράσινου Ταμείου» Ευστ. Σταθόπουλος ανέφερε πως στο «Πράσινο Ταμείο» βρίσκονται σε εξέλιξη 14 Προγράμματα, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν οι Δήμοι στα χέρια τους. «Θέλουμε όλοι οι Δήμοι να καταθέσουν προτάσεις για προγράμματα του Πράσινου Ταμείου» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στα θέματα των απαλλοτριώσεων κοινόχρηστων χώρων, ενώ συνέστησε στους Δήμους να στείλουν ξανά τα αιτήματά τους για επαναυποβολές των απαλλοτριώσεων. Παράλληλα στις τοποθετήσεις τους τόσο ο κ. Τσιρογιάννης όσο και ο κ. Καλατζής ζήτησαν από τον Πρόεδρο να υπάρξει η δυνατότητα επιχορήγησης μέσω του «Πράσινου Ταμείου» (από το περιβαλλοντικό τέλος)  προς τους Περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ στις Περιφέρειες των οποίων γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, όπως στην Ήπειρο. Εάν αυτό επιτευχτεί θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των δημοτικών τελών προς τους πολίτες της Ηπείρου.