Τα «πάνω–κάτω» φέρνει ο ιός στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών

on .

ARABANTINOY PEZODROMOS1

• Αν και στην περιοχή μας δεν έχει ακόμη -ευτυχώς- παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα, στον ρυθμό του… κορωνοϊού κινούνται πλέον όλοι οι Ηπειρώτες, παρακολουθώντας με αγωνία και ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τη ζωή μας ο νέος αυτός ιός. 
Πάντως γεγονός είναι ότι όλοι αναγκάζονται να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους στα νέα δεδομένα, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες οφείλουν να περιορίσουν τις εξόδους τους και οι πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. 
Μάλιστα η ΔΕΥΑ Πρέβεζας με χθεσινή ανακοίνωσή της προτείνει οι πληρωμές των οφειλών προς την Επιχείρηση να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω e-Banking ή παγίων εντολών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι συναθροίσεις των συμπολιτών, μέτρο που βοηθά στον περιορισμό διασποράς της νόσου. Επιπρόσθετα παρατείνονται όλες οι ημερομηνίες λήξης των λογαριασμών μέχρι 10 Απριλίου.
Σημαντικό «όπλο» κατά του κορωνοϊού αποτελεί αναμφίβολα και η αποφυγή συναθροίσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναβάλλονται οι πάσης φύσεως κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, με τους διάφορους φορείς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών. 

Δελτίο… ακυρώσεων 
- Το χθεσινό δελτίο… ακυρώσεων στην Ήπειρο περιελάμβανε την αναστολή των προγραμματισμένων για τον Μάρτιο ξεναγήσεων του 3ου κύκλου του προγράμματος «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Γραφείο Τουριστικής Προβολής.
Πιο αναλυτικά, η απόφαση αφορά στις ξεναγήσεις - διαδρομές που έχουν προγραμματιστεί για τις ημέρες: Σάββατο 14 Μαρτίου (Σταυροδρόμι πολιτισμών), Κυριακή 15 Μαρτίου (Σπήλαιο Περάματος-Λιγκιάδες), Τετάρτη 18 Μαρτίου (Αρχαιολογικό Μουσείο-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης), Κυριακή 22 Μαρτίου (Στα Μοναστήρια του Νησιού) και Τρίτη 31 Μαρτίου (Αρχαιολογικό Μουσείο-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης).
- Στην ακύρωση όλων των εκδηλώσεων έως 22 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, προχωρά και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια για να επαναπρογραμματιστούν όλες οι εκδηλώσεις που θα γινόταν αυτές τις δύο εβδομάδες σε διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του το Πνευματικό Κέντρο έκανε γνωστό ότι αναστέλλεται η λειτουργία των εκπαιδευτικών τμημάτων του (Δημοτικό Ωδείο, Εικαστικό Εργαστήρι, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών, Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) από σήμερα Τετάρτη και για τις επόμενες 14 μέρες.   
- Την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 16 Μαρτίου εκδήλωσης με ομιλήτρια την καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου αποφάσισε το Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
- Λόγω του κορωνοϊού ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων αποφάσισε να αναβάλλει την τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μαρτίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς και την ομιλία – μάθημα Μαρτίου, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το Φιλελληνικό Κίνημα κατά την επανάσταση του ‘21» και ομιλητή τον κ. Χάρη Λεοντάρη, φιλόλογο – συγγραφέα.
- Μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το κλείσιμο κάθε δομής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη τη χώρα, αναβάλλονται και όλες οι προγραμματισμένες δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που απευθύνονται σε σχολικές και προσχολικές ομάδες έως και την Τετάρτη 25 Μαρτίου.
- Την προσωρινή αναστολή μέχρι και τις 22 Μαρτίου των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων, των μετακινήσεων των μαθητών για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής, αποφάσισε χθες το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης επισημαίνεται ότι οι ενδοσχολικές αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός των σχολικών μονάδων θα διεξάγονται κανονικά, καθώς δεν απαιτούνται μετακινήσεις μαθητών.
- Την αναβολή της διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου «6ος Δρόμος του Γιοφυριού» που ήταν προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Μαρτίου εξαιτίας των αυξημένων μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Η διεξαγωγή του αγώνα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου.