Ο Ερντογάν επιμένει για ανοικτά σύνορα

on .

EBROS SYNORA METANASTES 1

• Με άδεια χέρια επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καθώς δεν βρήκε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις μεθοδεύσεις του για τη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. 
Παρά ταύτα δεν έδειξε να υποχωρεί στα σχέδιά του και μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα, επιτέθηκε ξανά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ανέφερε πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει προς το παρόν τα σύνορα για τους μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη. 
«Η πρότασή μου στην Ελλάδα είναι: “Ανοίξτε τις πύλες σας”. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι μόνιμα στην Ελλάδα. Αφήστε τους να μετακινηθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο  Ταγίπ Ερντογάν. Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια σύνοδο για τη μεταναστευτική κρίση στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου, στην οποία -κατά τον ίδιο- θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πιθανός ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

Η Αυστρία
Η Ελλάδα βρήκε χθες έναν ακόμη ένθερμο και έμπρακτο υποστηρικτή των θέσεών της, την Αυστρία. Η Αυστριακή Κυβέρνηση στέλνει στον Έβρο προσωπικό και τεχνικά μέσα για να συνδράμουν τις Ελληνικές αρχές στο έργο του.  
Αυτό επισημοποιήθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αυστρία και τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς. 
Ο Αυστριακός Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γίνεται μια επίθεση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ για την εκφοβίσει και να την γονατίσει. «Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Κουρτς για την θερμή υποδοχή και τις γόνιμες συζητήσεις και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή στο μεταναστευτικό με προσωπικό και τεχνικά μέσα δηλώνει πολλά.
«Το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε, θα μας βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών την οποία διοργανώνει η Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι  είναι πολύ σημαντικό ότι από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο εκτός από την Ελληνική, η σημαία της Αυστρίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολλών κρατών μελών που προσφέρθηκαν να προσφέρουν στην πράξη επιχειρησιακά με μέσα, ανθρώπους και με χρήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ακόμη ότι έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Μαρτίου, η Ευρώπη πρέπει να έχει αποκρυσταλλώσει την ρητή της θέση σχετικά με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας υπό το φως των τελευταίων γεγονότων. 
Έκανε λόγο στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κρίση στον Έβρο και στα νησιά, συμπληρώνοντας πως οι μηδενικές ροές θα αποτελέσουν έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται. 
Εξήγησε ότι η Άγκυρα έχει καθήκον να συγκρατεί τις ροές και βέβαια εφόσον το πράξει θα επιβραβεύεται γι' αυτό.