Οι Περιφέρειες να βελτιώνουν δρόμους προς βοσκότοπους

on .

PROBATA KOPADI BOSKOS 

• Από τη μία είναι η κατοχύρωση των βοσκότοπων που αποτελεί σημαντική υπόθεση για τους κτηνοτρόφους και της Ηπείρου, οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης στα βουνά μας. Από την άλλη, πάλι, η στήριξη όσων διατηρούν εγκαταστάσεις στα ορεινά μέσω ενεργειών όπως η συντήρηση του

οδικού δικτύου που οδηγεί σ’ αυτές και η κατασκευή ποτίστρων και ομβροδεξαμενών έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία. Μόνο που συχνά η προσπάθεια «σκοντάφτει» σε γραφειοκρατικά εμπόδια!
Ειδικά για την πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς ζητώντας να βελτιωθεί αυτή μέσα από ένα συντηρημένο οδικό δίκτυο προς τους βοσκότοπους.

Εμπόδιο τα Δασαρχεία
Όπως επισημαίνει ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του, οι δρόμοι που εξυπηρετούν την μετακινούμενη κτηνοτροφία προς τους βοσκότοπους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για να παραμένουν λειτουργικοί χρειάζονται βελτίωση και συντήρηση. Η υποχρέωση ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο, δημιουργούνται προσκόμματα κατά την υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών, καθώς οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν δασικό το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και δεν χορηγούν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Πρόκειται για ένα θέμα που η Περιφέρεια Ηπείρου έχει επανειλημμένα θέσει στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία.
«Οι Περιφέρειες της χώρας πρέπει να μπορούν απρόσκοπτα να συντηρούν και να βελτιώνουν το οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βοσκότοπους, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η διατήρησή τους και να διασφαλιστεί η καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση κι εμείς οφείλουμε να τις στηρίξουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γ. Αμυράς στην ερώτησή του.

Περί βοσκότοπων…
Σύμφωνα με την από 15.5.2019 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δάση και δασικές εκτάσεις που δεν περιλαμβάνονται σε διαχειριστικές μελέτες και δεν υλοτομούνται (αλπικές, χορτολιβαδικές, κλπ.) χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι. 
Σε εθνικό επίπεδο εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4351/15, σύμφωνα με τις οποίες ισχύουν τα εξής: «Εντός των βοσκήσιμων γαιών επιτρέπονται εγκαταστάσεις ζώων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ν.4056/2012, καθώς και ποτίστρες ζώων, μικρές ομβροδεξαμενές και επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου και οι οποίες προβλέπονται από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, της λειτουργίας των βοσκήσιμων γαιών και την ευζωία των ζώων».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ