Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

on .

SOYPER MARKET GYNAIKA

• Την ώρα που οι ειδικοί επιστήμονες  συστήνουν στους πολίτες ψυχραιμία, να ακολουθούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, οι απαράδεκτες εικόνες που παρατηρήθηκαν σε πολλά σούπερ μάρκετ της χώρας, σχηματίζοντας ουρές, η Κυβέρνηση προχωρά σε δραστικά μέτρα.
Έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν όλοι μαζί στα σούπερ μάρκετ, καθώς κινδυνεύουν από τον συνωστισμό να κολλήσουν τον κορωνοϊό έκανε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνετε όλοι μαζί στα σούπερ μάρκετ. Γιατί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ως προς την επάρκεια των τροφίμων. Τα αποθέματα της χώρας είναι άνω των 3 μηνών. Κάθε μέρα τα σούπερ μάρκετ θα έχουν τροφοδοσία. Άρα το να πηγαίνετε στο σούπερ εκτός από επικίνδυνο, ανεύθυνο και αχρείαστο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Τα μέτρα που καλούνται να τηρούν από σήμερα τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και όσα άλλα καταστήματα μένουν ανοιχτά, περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση. 
Η σχετική εγκύκλιος, προβλέπει μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: 
1.α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.
β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.
γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με  απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.
δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ.