Αλβανο-Τουρκικός… ιός στα βόρεια σύνορά μας!

on .

PROSFYGES

• Κι ενώ η επέλαση του κορωνοϊού μονοπωλεί παγκοσμίως την επικαιρότητα αυτή την περίοδο, καθώς πρόκειται για πρωτοφανή υγειονομική κρίση, έντονη είναι η ανησυχία στους Βορειοηπειρωτικούς κόλπους, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα να δεχτεί 30.000 μετανάστες από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια. 
Η συμφωνία αυτή με τον Ερντογάν σύμφωνα με τα διάφορα δημοσιεύματα μπορεί δήθεν να παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική πράξη από την πλευρά του Αλβανού Πρωθυπουργού, στην πραγματικότητα όμως πολλοί φοβούνται ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή, με στόχο βεβαίως τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Κι αυτό γιατί η εγκατάσταση των μεταναστών αυτών (στην πλειοψηφία τους Αφγανοί – Πακιστανοί και όχι Σύριοι) σχεδιάζεται να γίνει δίπλα σε συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα).
Χαρακτηριστική είναι ακόμη και η αντίδραση του πρώην Προέδρου της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της ΕΕ επί το πλείστον. Τούτο διότι ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων- μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν».
Και επίταξη οικιών; Η ελληνική κοινότητα είναι ανάστατη, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» τελευταίες πληροφορίες, από την Βόρειο Ήπειρο, κάνουν λόγο όχι απλά για δημιουργία «δομών φιλοξενίας» σε παραμεθόριες περιοχές, αλλά για εγκατάσταση μουσουλμάνων εποίκων εντός των χωριών Βουλιαράτες και Πέπελη του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επίταξη οικιών που δεν κατοικούνται, για την στέγαση των εποίκων. Ήδη έχουν εγκατασταθεί στο μικρό χωριό Άρσι Λέγκο, κοντά στο  Αργυρόκαστρο 50 μετανάστες, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες άλλων περιοχών που φέρονται ότι θα φιλοξενήσουν μετανάστες.
Να αντιδράσει η Ελλάδα
Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνδυασμό με τον τελευταίο αλβανικό νόμο για τις ιδιοκτησίες που ψηφίστηκε από την αλβανική Βουλή, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι και το «εργαλείο» για την αρπαγή των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Γι’ αυτό όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου «θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Είναι φανερό ότι επιχειρείται πληθυσμιακή αλλοίωση των περιοχών στις οποίες διαβιεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.
»Αν ο σκοπός της μετεγκατάστασης ήταν η διαφυγή τους προς την κεντρική Ευρώπη τότε οι δομές της φιλοξενίας θα τοποθετούνταν στα παράλια της βορείου και κεντρικής Αλβανίας από όπου τα ταχύπλοα των διακινητών θα μπορούσαν γρήγορα να τους μεταφέρουν στις απέναντι ιταλικές ακτές.
»Η εγκατάσταση των μεταναστών, ακόμα, τόσο κοντά στην ελληνική μεθόριο δείχνει την πιθανότητα και την δυνατότητα της διείσδυσης των ατόμων αυτών στην ελληνική επικράτεια από μία μεθόριο δασώδη και δύσκολο να φυλαχθεί, για τους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς».