Δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο στα Πανεπιστήμια

on .

AMFITHEATRO FOITHTRIA

• Τη διαβεβαίωση ότι δε θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο, καθώς «μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και «η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση» έδωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στη σύνοδο των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όπου τα ΑΕΙ έχουν να επιδείξουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης. Στα υφιστάμενα εργαλεία εκμάθησης προστέθηκαν, μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου και με δωρεάν παραχώρηση των εταιρειών, οι πλατφόρμες της Google και της Microsoft για χρήση από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης ανέφερε πως «τα Πανεπιστήμιά μας, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές μας, ανταποκρίνονται στη μεγάλη αυτή πρόκληση δείχνοντας την ωριμότητά τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί από απόσταση για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για κανένα φοιτητή». 
Στη σύνοδο συζητήθηκαν, επίσης, οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, η απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, η θεσμοθέτηση κοινών (joint) και διπλών (double) προγραμμάτων σπουδών, οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετεγγραφών, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων (π.χ. σε θέματα visa) στους ξένους φοιτητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.