Ποια είναι η πορεία του κορωνοϊού σε όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου!

on .

PARALIMNIO LIGOS KOSMOS 22 3 20

Καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζει η Ήπειρος όσον αφορά στην επέλαση του κορωνοϊού, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται οποιοσδήποτε εφησυχασμός. Η κατάσταση είναι ρευστή και τα πράγματα αλλάζουν πολύ εύκολα, από τη μία ημέρα στην άλλη.
Όσον αφορά στους αριθμούς, τα κρούσματα είναι πέντε στην περιοχή μας με έναν νεαρό να προστίθεται στους υπόλοιπους ασθενείς, εκ των οποίων δύο παραμένουν διασωληνωμένοι. Στο μεταξύ, έκκληση να μένουμε όλοι σπίτι τηρώντας όλα τα προληπτικά μέτρα για τη νόσο απηύθυνε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. 
Χθες, εξάλλου, έφτασαν στην Ηγουμενίτσα Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι από την Ιταλία, οι οποίοι τέθηκαν αυτόματα σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Συν ένα κρούσμα…
Πέντε είναι λοιπόν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την Ήπειρο μέχρι και χθες το μεσημέρι σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Πιο αναλυτικά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, αλλά σε καλή κατάσταση, οι δύο ασθενείς που είναι θετικά διαγνωσμένοι με κορωνοϊό. Σ’ αυτούς προστέθηκε ένα ακόμη κρούσμα νεαρού ατόμου που βρέθηκε θετικό και νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για έναν 30χρονο ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την Ισπανία και παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα. Όσο για τη γιατρό του Πανεπ/κού Νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική σε κορωνοϊό, παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι της. 
Αναφορικά δε με το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», έχουν δοθεί δύο αρνητικές απαντήσεις από τα εννέα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες και αναμένονται απαντήσεις για άλλα επτά.

Στα άλλα Νοσοκομεία
- Στο Νοσοκομείο Άρτας αναμένονται απαντήσεις από πέντε δείγματα τα οποία ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ χθες στάλθηκαν άλλα δύο προς εξέταση. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι όλες οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους και παρακολουθούνται. 
- Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα που προέρχεται από υγειονομικό προσωπικό του ιδρύματος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ η Διοίκηση και η Επιτροπή Λοιμώξεων έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό δύο ακόμη ασυμπτωματικές επαφές του συγκεκριμένου κρούσματος, χαμηλού κινδύνου. Όπως έγινε γνωστό, οι δεκατρείς διαπιστωμένες επαφές συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικές. Μία εξ αυτών ελέγχθηκε με τεστ, το οποίο βρέθηκε αρνητικό και επιστρέφει άμεσα στην εργασία της. Παράλληλα, τα αποτελέσματα ενός υπόπτου κρούσματος, που νοσηλεύεται από τις προηγούμενες ημέρες σε απομονωμένο θάλαμο του Νοσοκομείου, βρέθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό. Συνεχίζονται καθημερινά οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, το οποίο παραμένει σε κανονική λειτουργία.
- Τέλος, στο Νοσοκομείο Φιλιατών δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα. 

Έκκληση Ελισάφ
Την ανάγκη τήρησης όλων των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνει με χθεσινή του δήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής μας να παραμένουν στο σπίτι τους αποφεύγοντας τις συναθροίσεις στους κοινόχρηστους χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Οι ώρες και οι μέρες που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμες. Η μάχη με τον κορωνοϊό είναι σε εξέλιξη. Η έκβασή της δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την επιστημονική κοινότητα. Είναι υπόθεση όλων μας. Απευθύνω έκκληση να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Να περιοριστούν οι μετακινήσεις, να μείνουμε στα σπίτια μας. Εικόνες με παιδιά να συναθροίζονται στις αυλές σχολείων και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους, εικόνες με εκατοντάδες ανθρώπους να κατακλύζουν την παραλίμνιο δεν τιμούν κανέναν. Δεν βοηθούν για να κερδηθεί η μάχη. Απευθύνω έκκληση σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Ο κίνδυνος είναι εδώ. Στο χέρι μας είναι να τον ελαχιστοποιήσουμε. Ας αναλάβουμε επιτέλους ο καθένας την ευθύνη του».

Αφίξεις στην Ηγουμενίτσα
Με πολλές προφυλάξεις Έλληνες, κυρίως φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι, ήρθαν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι Ηγουμενίτσας από την Ιταλία, όπου κατέπλευσε από την Ανκόνα πλοίο, το οποίο μετέφερε όσους θέλησαν να επαναπατριστούν. 
Δεν επιτράπηκε σε άτομα η είσοδος στο λιμάνι για καθαρά προληπτικούς λόγους, παρά μόνο στα συγγενικά πρόσωπα όσων επέστρεψαν. Οι περισσότεροι, απ' όσους ήρθαν, ήταν φοιτητές από διάφορα μέρη της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Υπήρξε εξατομικευμένη συλλογή στοιχείων των αφιχθέντων, τους ανακοινώθηκε η υποχρεωτική παραμονή σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, κάτι το οποίο θα επιβεβαιώνει με ελέγχους η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την αναχώρησή τους από την Ιταλία δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και δεν συγκαταλέγονταν στα ύποπτα κρούσματα. 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ