Έχω κολλήσει τον κορωνοϊό;

on .

GRIPH

«Πώς ξέρω ότι έχω κολλήσει τον κορωνοϊό;». Σ’ αυτό το ερώτημα απαντά η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης της Κρίσης από τον Covid-19 του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με χθεσινή ανακοίνωση (την υπογράφουν ο Καθηγητής Παθολογίας Χαρ. Μηλιώνης και ο αναπλ. Καθηγητής Πνευμονολογίας Κωσταντίνος Κωστίκας). Σύμφωνα με τους ειδικούς:
- Τα δύο συνηθέστερα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό είναι ο επίμονος ξηρός βήχας, κατά κανόνα μαζί με πυρετό. Εάν φταρνίζεστε ή έχετε καταρροή (μύτη που τρέχει) ή πονοκέφαλο είστε ασθενής, αλλά πιθανότατα όχι από κορωνοϊό.
- Πόσο ψηλός  πυρετός;
- Πάνω από 37.8ο C. Είναι σίγουρο ότι θα το καταλάβετε ότι ανεβάζετε πυρετό. 
- Τι σημαίνει επίμονος ξηρός βήχας;
-  Βήχας επίμονος χωρίς να παράγονται πτύελα, φλέγμα ή βλέννα. Εάν παρατηρήσετε το χαρτομάντιλο που βήξατε δεν έχετε αποβάλλει πτύελα ή κολλώδη ουσία. Ο βήχας κατά κανόνα είναι επίμονος, δεν σχετίζεται με το τσιγάρο ή με το αίσθημα ότι θέλουμε να καθαρίσουμε τη φωνή μας.
Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι τουλάχιστον για 14 ημέρες εάν είστε μόνος σας. Εάν ζείτε με άλλους, και εκείνοι πρέπει να μείνουν εντός για τουλάχιστον 14 ημέρες. 
Εάν τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν ή δεν υποχωρούν, ή εάν εμφανίσετε δύσπνοια επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας που θα σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.