Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Μονής Βελλάς για το Υπ. Πολιτισμού

on .

MONH BELLAS

• Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Παναγίας Βελλάς, η οποία είχε πληγεί από το σεισμό του Οκτωβρίου 2016. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Υπουργός έχει ήδη εγκριθεί  χρηματοδότηση άμεσων σωστικών επεμβάσεων στις τοιχογραφίες του ναού, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ηπείρου θα εξεταστεί η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του ναού, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Αμέσως μετά την έγκριση της μελέτης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μονής.
Ο κ. Καλογιάννης σε δήλωσή του χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός ότι το Υπουργείο έθεσε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής, επισημαίνοντας πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω αδιαφορίας της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. σημειώνει ακόμη πως εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει λόγω κορωνοϊού, δεν συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου για να εγκριθεί η μελέτη. Τέλος διαβεβαιώνει πως παρακολουθεί το θέμα μέχρι την υλοποίηση των εργασιών οι οποίες θα διασφαλίσουν το μνημείο.