Γρίφος ακόμη ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών

on .

PANELLADIKES

• Ριζικές αλλαγές και στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, καθώς εδώ και σχεδόν ένα μήνα σχολεία και Πανεπιστήμια έχουν κλείσει και είναι ακόμη άγνωστο πότε μαθητές και φοιτητές θα καθίσουν και πάλι στα θρανία και τα αμφιθέατρα. 
Βέβαια, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» αυτή την περίοδο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, με την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως να διαβεβαιώνει ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να διεξαχθούν κοντά στη καθιερωμένη τους ημερομηνία, ακόμη και με μείωση ύλης. 
Μιλώντας χθες βράδυ στον ΣΚΑΙ παραδέχτηκε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων. «Υπάρχει σκέψη και για παράταση. Περιμένουμε τις συστάσεις των ειδικών για το πότε θα επανέλθουμε σε κανονικότητα», ανέφερε.
Σε ερώτημα για τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, όπως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή να υπάρχει κάποιου είδους εκ περιτροπής λειτουργία, η κ. Κεραμέως είπε ότι όλα είναι υπό εξέταση, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά της Γ’ λυκείου.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία…
Όσον αφορά την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών αποδεικνύεται ευρύτατη, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αθροιστικά έχουν δημιουργηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις, ενώ το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%!
Βέβαια το εγχείρημα αυτό έγινε αιφνιδιαστικά και κάτω από έκτακτες συνθήκες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και αδυναμίες κυρίως για τους μαθητές εκείνους που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας τάμπλετ σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς διαπιστωμένα τα έχουν ανάγκη γι’ αυτή την χρονική περίοδο και όταν λήξει η έκτακτη συνθήκη αυτά να επιστραφούν στα σχολεία.

Επιστολή στο Δήμο Ιωαννιτών
Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, σημαντικός αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών στο Δήμο Ιωαννιτών (χωρίς όμως να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός), δεν διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Με επιστολή τους προς το Δήμο ζητούν από το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ να κάνει το απαραίτητο διάβημα στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός. Την επιστολή υπογράφουν 16 Σύλλογοι και πιο συγκεκριμένα: 1ο Δ.Σ. Ιωαννίνων, 3ο Δ.Σ. Μαρμάρων, 8ο Δ.Σ. Ιωαννίνων, 9ο Δ.Σ. Ιωαννίνων (Διαπολιτισμικό), 27ο Δ.Σ. Ιωαννίνων, 1ο – 2ο – 3ο -7ο – 8ο- 9ο Γυμνάσιο και Γυμνάσιο Περάματος, 1ο και 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, ΓΕΛ Ανατολής και 1ο ΕΠΑΛ). 
Πράγματι υπάρχουν μαθητές σε όλα τα σχολεία που δεν διαθέτουν στο σπίτι τους τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει είναι να καταγραφεί ο συγκεκριμένος αριθμός μαθητών από κάθε σχολείο και κάθε τάξη και όχι γενικά και αόριστα να ζητείται εξοπλισμός, ο οποίος εξάλλου όταν επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα θα επιστραφεί.