Βρισκόμαστε στη φάση μετριασμού της πανδημίας

on .

GRIPH MASKA

Σε ελεγχόμενο επίπεδο κινούνται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ απόλυτα σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση στην Ήπειρο, στην οποία για μια ακόμη ημέρα δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα. 
Ωστόσο ένα νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αφορά δείγμα που είχε σταλεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας. Σημειώνεται πως πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά κρούσμα που προέρχεται από την Κέρκυρα, με τα δύο να νοσηλεύονται εδώ και μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το τρίτο να έχει καταλήξει στο ίδιο Νοσοκομείο, ενώ το νέο προς το παρόν θα παραμείνει σε καραντίνα σπίτι του. 
Κατά τα άλλα η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο όσον αφορά την Ήπειρο. Δύο άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με θετικές ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας τους και άλλα τρία στη Μονάδα Λοιμωδών αρνητικής πίεσης, (δύο από την Κέρκυρα και ένας από την Πρέβεζα), με την κατάσταση της υγείας τους να είναι σταθεροποιημένη. 
Από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στέλνονται καθημερινά συνεχώς δείγματα στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο θετικό (πλην αυτού της Κέρκυρας).
Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 52 και οι νεκροί αυξήθηκαν κατά δύο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 83. Ένα άλλο θετικό στοιχείο, είναι η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις Εντατικές Μονάδες που ανέρχονται σε 84, έχοντας λάβει εξιτήριο από αυτές συνολικά 14 ασθενείς. 
Ο Καθηγητής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι περίπου το 30% των ασθενών έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και πολλοί έχουν αναρρώσει και στο σπίτι. Θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς πρόβλημα και θα μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ως αναρρωνύοντες. Θα είναι δυνητικά ένας τρόπος προσφοράς αυτών των ανθρώπων, μέσω των αντισωμάτων. 
«Όχι ταυτότητα ή διαβατήριο υγειονομικό, που ακούγεται, θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους ανθρώπους», είπε, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης όσοι αναρρώνουν επιστρέφουν κανονικά στην ζωή τους. 

Προβληματισμός για τις μάσκες
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι χάρη στα μέτρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της πανδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού ότι είμαστε προστατευμένοι. «Η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών», είπε και επανέλαβε πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.
Ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε πως η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη.