Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης προϋπόθεση για μείωση ενοικίου

on .

ENOIKIAZETAI POLYKATOIKIA

• Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η μείωση του ενοικίου κατά 40% που προβλέπουν οι ΠΝΠ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες μισθωτές στην «ΕΡΓΑΝΗ», με το ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου.
Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι, αν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις, οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα, οι δε ιδιοκτήτες χάνουν κάθε ελάφρυνση, και συνεπώς νομοτελειακά θα προκύψουν αχρείαστες αντεγκλήσεις ή ακόμη και δικαστικές διενέξεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει με εντονότατη απογοήτευση όχι μόνον την εξαίρεση των ιδιοκτητών από κάθε ουσιαστικό μέτρο στήριξης (π.χ. οι εκμισθωτές κατοικιών ακόμη να υπαχθούν στη μείωση του 25%!), αλλά και την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων παραγόντων ως προς την καθιέρωση συγκεκριμένου τρόπου διαδικαστικής τεκμηρίωσης και ανακοίνωσης του δικαιώματος μείωσης ενοικίου προς τους θιγόμενους εκμισθωτές. Αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των ιδιοκτητών στην τύχη τους είναι να επικρατεί στην πράξη ο ισχυρισμός ότι η μείωση του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων θα γίνεται δήθεν με μόνη την επίδειξη στους ιδιοκτήτες του ΦΕΚ της ΠΝΠ!
Η ΠΟΜΙΔΑ αναμένει και την οριστικοποίηση των ουσιαστικών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για την οικονομική τους στήριξη, σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών.
Οι προτάσεις Ομοσπονδίας συνοψίζονται ως εξής:
- Να είναι αφορολόγητα όσα μισθώματα εισπραχθούν μειωμένα.
- Ή να αφαιρεθεί από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών.
- Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020.

* * *
Ένας σύντομος οδηγός για το τι ισχύει για τη μείωση μισθωμάτων λόγω κορωνοϊού στην ιστοσελίδα pomida.gr