Δεκαεπτά νέα κρούσματα στην τελική ευθεία για την άρση των μέτρων

on .

KORONOIOS TEST DEIGMATA

• Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας και των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, τα νέα από τη χθεσινή ενημέρωση του Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.
Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 17 από τα οποία τα 12 σχετίζονται με ήδη γνωστές πηγές μόλυνσης. Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά δύο, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 43 και 65 έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η Ήπειρος εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά μια «νεκρή ζώνη» για τον κορωνοϊό καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι δύο και η κατάσταση της υγείας τους είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Ο καταγόμενος από τα Γιάννενα για σήμερα έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε κλινική. Ο δεύτερος, είναι ο ηλικιωμένος από την Άρτα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με την κατάσταση της Υγείας του να είναι πολύ καλή. Την Κυριακή από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου εξετάστηκαν 33 δείγματα, εκ των οποίων εννέα ήταν από Κέρκυρα και τα υπόλοιπα από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία στο σύνολό της ήταν αρνητικά.
Χθες στάλθηκαν προς εξέταση τέσσερα δείγματα από το «Χατζηκώστα», τέσσερα από την Άρτα, οκτώ από τους Φιλιάτες και δύο από την Πρέβεζα, για τα οποία αναμένονταν μέχρι αργά το βράδυ απαντήσεις.
Σε σύνολο χώρας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν πλέον στα 2.534, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη, το 90,4% είχε κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι ήταν 36 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Αυξάνονται τα συμπτώματα
Αναφερόμενος στα συμπτώματα του κορωνοϊού, ο Καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας είπε πως περιλαμβάνουν: κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης όσφρησης και πως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 3-7 ημέρες.
Για τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσιόδρας είπε πως: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Συγκροτούνται οι Κινητές Ομάδες
Η Κυβέρνηση παράλληλα προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες και τη λειτουργία των Κινητών Ομάδων Ειδικού Σκοπού, για την οποία χθες προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη οδηγών, νοσηλευτών και διοικητικού Προσωπικού.
Για την Ήπειρο προβλέπονται συνολικά 20 θέσεις. Οκτώ για το Νομό Ιωαννίνων και από τέσσερις για τους άλλους τρεις νομούς. Η κάθε Κινητή ομάδα θα αποτελείται από έναν οδηγό και έναν νοσηλευτή. Για Διοικητικό Προσωπικό στην 6η ΥΠΕ θα προσληφθούν 19 άτομα, χωρίς να είναι ξεκαθαρισμένο πως θα γίνει η κατανομή τους. Η πρόσληψη θα είναι διάρκειας τριών μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρείς μήνες.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά ξεκίνησε από χθες στη μία το μεσημέρι και η πρόσκληση ισχύει μέχρι πλήρωσης όλων των θέσεων εργασίας στον επίσημο ιστότοπο του ΕΟΔΥ.