Τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία επαναλειτουργούν από Δευτέρα

on .

XEIROYRGEIO

• Με κανόνες, όρους και προϋποθέσεις και με τις οδηγίες των επιστημονικών επιτροπών, θα επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σύμφωνα με τον Υφυπ. Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνη.
Όπως είπε δύο είναι πλέον οι στόχοι: η ετοιμότητα του συστήματος υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιστροφή του συστήματος σε κανονικούς ρυθμούς.
Έτσι, προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, ενώ συνεχίζεται η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και παραμένουν σε ετοιμότητα οι ΜΕΘ Covid-19.
Επίσης τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό.
Επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID, ενώ οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.
»Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ. Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ. 3.748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.
»Αυξήσαμε κατά 145 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί…», ανέφερε μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα σημείωσε ότι η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορωνοϊού παραμένει αναγκαία, γι’ αυτό και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματά της εξάλλου θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.