Ο κορωνοϊός σε ύφεση, αλλά προβληματίζει η χαλάρωση

on .

TRAPEZA KOSMOS OYRA 31 3 20

Τα νέα ήταν και χθες αισιόδοξα από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σε πανελλαδικό και Ηπειρωτικό επίπεδο ως προς την εξέλιξη του κορωνοϊού. Δέκα μόλις κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, κανένα νέο στην Ήπειρο.
Αυτά όμως κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους επιστήμονες, τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και περισσότερο τους πολίτες, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα. Εκείνο που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες είναι μια γενική χαλάρωση τόσο από τους πολίτες, όσο και από τις Αστυνομικές Αρχές (ΕΛΑΣ και Δημοτική Αστυνομία). Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις ομαδικές και χωρίς αποστάσεις «βόλτες», εντός πόλης, όσο και στις «ουρές» που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, ως να έχει παρέλθει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε χθες αναγνώστης μας η εικόνα ήταν επιεικώς απαράδεκτη έξω από δύο υποκαταστήματα τραπεζών λίγο μετά τις οκτώ το πρωί.
Ο κόσμος που περίμενε έξω δεν τηρούσε καμία απόσταση, ενώ κάποιοι μάλιστα είχαν στήσει και πηγαδάκι. Η εικόνα αυτή δεν ήταν μόνο χθεσινή, αλλά επαναλαμβάνεται- όπως μας είπε- τις τελευταίες ημέρες. Κι αν μεν για κάποια υποκαταστήματα που απέχουν 2-3 χιλιόμετρα από το Κέντρο, δεν δικαιολογείται αυτή η κατάσταση να σχηματίζεται σε απόσταση αναπνοής από την Κεντρική Πλατεία.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως από τη Δευτέρα, τέτοια φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν και θα αποτελούν οι πιο επίφοβες «πηγές» μετάδοσης της νόσου.

Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο ούτε και χθες υπήρξε νέο κρούσμα κορωνοϊού, αν και συνολικά από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου εξετάστηκαν 77 δείγματα, εκ των οποίων τα 15 ήταν από την Κέρκυρα και τα 9 από τη Λευκάδα.
Σε αναμονή για αποτελέσματα βρίσκονται έξι δείγματα από το «Χατζηκώστα», έξι από την Άρτα, τέσσερα από τους Φιλιάτες. Υποψίες για κρούσμα κορωνοϊού, υπάρχει για ασθενή που διακομίστηκε από το Νοσοκομείο Πρέβεζας σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και αναμένεται το αποτέλεσμα της εξέτασης. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, χθες είχε δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταφορά από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε παθολογική κλινική του Γιαννιώτη ασθενή που νοσηλεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες και η υγεία του πλέον έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σε πολύ κατάσταση είναι και η υγεία του ασθενή από την Άρτα που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα χθες καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα και ένας ακόμη νεκρός, ο οποίος είχε νοσήσει στην κλινική «Κασταλία». Με αυτόν ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 139.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.576. Ακόμη 41 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.
Στους 71 οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τα κλινικά δείγματα ανέρχονται στα 72.130.

«Γλιτώσαμε το κακό…»
Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «οι κρίσεις δημόσιας υγείας αφορούν όλους μας, χρειάζεται επαγρύπνηση. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλη ροή κρουσμάτων. Εμείς γλιτώσαμε το κακό».
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας, ο καθηγητής τόνισε ότι η χρήση μάσκας «θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον ιό, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό».
Η επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση ειδικών μασκών από το υγειονομικό προσωπικό, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας. Δεν συστήνεται η χρήση τους, καθώς είναι επικίνδυνες για την μετάδοση του ιού. Πρέπει να γίνεται χρήση υφασμάτινης, χάρτινης. Θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό και τη φύλαξη των μασκών. Όσοι δεν έχουν μάσκες να φταρνίζονται ή να βήχουν στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντηλο, προσέθεσε.
Τέλος, ο καθηγητής είπε πως θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά θα επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα.