Θέλει χρόνο η διαβούλευση για το Πάρκο Πυρσινέλλα!

on .

KLHRODOTHMA PYRSINELLA PINAKIDA

• Ολιγοήμερη παράταση της διαβούλευσης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα ανακοίνωσε ότι δίνει ο Δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να κατατεθούν κι άλλες απόψεις επί της πρότασης που έχει αναρτήσει η Δημοτική Αρχή.
Η απόφαση για την παράταση ήταν επιβαλλόμενη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έργο που αφορά όλους τους Γιαννιώτες, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί αρκετές τεκμηριωμένες

προτάσεις σχετικά με το Πάρκο. Χθες πάντως, τη δική της πρόταση κατέθεσε η «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα, η οποία εξαρχής είχε χαρακτηρίσει περιορισμένο το περιθώριο που είχε δοθεί για διαβούλευση.

Περισσότερη διαβούλευση
Μέχρι τις 15 Μαΐου συνεχίζεται η διαβούλευση σχετικά με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, όπως αποφάσισε χθες η ομάδα του έργου στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που έκανε μετά από πρόσκληση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου.
Ένας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που αναρτήθηκε η πρόταση της Δημοτική Αρχής και έχει δεχθεί περίπου 20 σχόλια. Είναι εξάλλου μία δύσκολη περίοδος αυτή για τους πολίτες λόγω όσων έχουν συμβεί με τον κορωνοϊό. Η Δημοτική Αρχή βιάζεται να προχωρήσει το έργο, ωστόσο θα έπρεπε ίσως να δώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει πάντως πως «η ομάδα έργου διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση τόσο από φορείς όσο και από πολίτες είναι μεγάλο και αποτυπώνεται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου».
Όπως αναφέρεται, «η συμμετοχή και το ενδιαφέρον που καταγράφεται, καταδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουν με όσο το δυνατό πιο γρήγορους ρυθμούς οι ενέργειες εκείνες που θα δώσουν και πάλι ζωή στο Πάρκο. Δόθηκε λοιπόν ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για την υποβολή κι άλλων προτάσεων και σκέψεων».
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.diavouleusi.eu/diabouleyseis/pirsinela/) είτε στο γραφείο του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι την Παρασκευή, 15 Μαΐου.

Η παράταξη Μπέγκα
Την άποψη ότι η διαβούλευση για το Πάρκο Πυρασινέλλα ξεκίνησε σε λάθος χρόνο λόγω των περιστάσεων και πως είναι πολύ στενά τα περιθώρια που έχουν τεθεί γι’ αυτήν επαναλαμβάνει η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, η οποία κατέθεσε χθες τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση του Πάρκου, ενός από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά τοπόσημα της πόλης, όπως το χαρακτηρίζει.
Η «Ενότητα Πολιτών» διερωτάται μήπως η πόλη είναι απούσα από τη διαβούλευση, τονίζοντας πως «διάλογος με κλειστές πόρτες δεν γίνεται».
Όπως αναφέρει, το αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι η εκπόνηση «διαχειριστικής μελέτης» για το πάρκο Πυρσινέλλα. Μετά την έγκρισή της πρέπει να κληθούν οι πολίτες να διαβουλευτούν επί της «πρότασης ανάπλασης».

Βασικές παράμετροι
Όσον αφορά στις βασικές παραμέτρους της πρότασης που κατέθεσε χθες η παράταξη του πρώην δημάρχου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σύνολο το Πάρκο και όχι μόνο το δυτικό του τμήμα, δηλαδή η μελέτη ανάπλασης να αφορά και τα δύο τμήματά του εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού. Μάλιστα, προτείνει το μικρό τμήμα του που γειτνιάζει με τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πάρκου ευεξίας με θεματικούς κήπους.
Επίσης ζητάει να υπάρξει πρόβλεψη σε επίπεδο σχεδιασμού για μελλοντική σύνδεση με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου και σύνδεση με τον αστικό ιστό μέσω δικτύου ποδηλατοδρόμων, με παράλληλη δημιουργία κατάλληλου χώρου στάθμευσης.
Η «Ενότητα Πολιτών» προτείνει να σχεδιαστούν ηπιότερες παρεμβάσεις όσον αφορά στον αθλητικό χαρακτήρα του Πάρκου, με έμφαση στον σχεδιασμό αθλητικών δραστηριοτήτων και όχι εγκαταστάσεων, ενώ για το κεντρικό κτίριο αναφέρει πως εκεί μπορεί να στεγαστεί ένας πολιτιστικός χώρος ψηφιακών δράσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου και διαδραστικού χαρακτήρα.