Οι φόλες απειλή για όλη την άγρια πανίδα της Ηπείρου!

on .

DOLOMATA FOLES

• Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, τα οποία αποτελούν μεγάλη απειλή τόσο για τα είδη της άγριας πανίδας, όπως ο Ασπροπάρης στην περιοχή μας, όσο και για τα οικόσιτα ζώα.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο κρούει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καλώντας τις αρμόδιες Αρχές να βάλουν «φρένο» με κάθε τρόπο στην συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι και παράνομη και επικίνδυνη.
Σε Σερβιανά - Δίστρατο
Αρκετές μαρτυρίες για διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων καταγράφηκαν τον Απρίλιο στην Ήπειρο και στις περιπτώσεις που τα περιστατικά διερευνήθηκαν περεταίρω βρέθηκαν και σχετικά ευρήματα.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Ορνιθολογική Εταιρεία, σε δασική έκταση στην τοπική Κοινότητα Σερβιανών του Δήμου Δωδώνης άγνωστοι σκόρπισαν κατά μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου ψάρια εμποτισμένα με δηλητήριο. Με λίγες μέρες διαφορά, στα ορεινά του Δήμου Κόνιτσας (Σμόλικας) και συγκεκριμένα στην περιοχή Διστράτου «αριστοτέχνες» δράστες τοποθέτησαν κοτόπουλα κρεοπωλείου γεμισμένα με δηλητήριο. Τα δολώματα συλλέχθηκαν και στις δύο περιπτώσεις, στα Σερβιανά από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και στο Δίστρατο από το Δασαρχείο Κόνιτσας, ενώ ενημερώθηκε επίσης η Αστυνομία και η Θηροφυλακή.
Για τις αλεπούδες…
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κίνητρα των δραστών φαίνεται πως εστιάζουν στην εξόντωση αλεπούδων και ενδεχομένως αδέσποτων σκύλων στα Σερβιανά, αλλά και αρκούδων στον Σμόλικα. Πέρα όμως από αυτήν καθαυτή την πράξη της χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων που είναι παράνομη, η εξόντωση σπάνιων και προστατευόμενων ειδών από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολλαπλώς παράνομη.
Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε την ευκαιρία σε «δεξιοτέχνες» φολιαστές να δράσουν με την ησυχία τους και να σκορπίσουν δηλητηριασμένα δολώματα χωρίς να ανησυχούν ότι θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν από τις αρμόδιες αρχές. Προς αυτή την κατεύθυνση τους ευνοεί και το γεγονός ότι ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν πλέον στη φύση -λόγω των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας- και κατά συνέπεια οι λιγοστές πιθανότητες να τους εντοπίσει κάποιος επί το καταστροφικό και παράνομό τους έργο είναι μηδαμινές.
Έκκληση στις Αρχές
Όπως υπενθυμίζεται, η Ήπειρος και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας όπου απαντά ο απειλούμενος και προστατευόμενος μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης, γνωστός στην Ήπειρο ως Κουκάλογο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα δηλητηριασμένα δολώματα, αφού βασικό μέρος της διατροφής του αποτελούν τα νεκρά ζώα.
Η ορνιθολογική καταλήγει στην ανακοίνωσή της κάνοντας έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να εντείνουν άμεσα τις προσπάθειές τους για την αποτροπή παρόμοιων παράνομων περιστατικών, που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι σε έξαρση καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων της καραντίνας.
Όπως κάνει γνωστό, όσοι μάθουν για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, μπορούν να καλέσουν στο 1591 (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας), καθημερινά 8:00-22:00 και Σαβ/κο 10:00-20:00 ή την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ορνιθολογικής, τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-17:00).
Μήνυση για φόλα…
Μήνυση κατ' αγνώστων υπέβαλλε ο Δήμος Πρέβεζας καθώς ασυνείδητοι πριν από λίγες μέρες έριξαν φόλα στην ταΐστρα για τα αδέσποτα ζώα που έχει τοποθετηθεί στο χώρο απέναντι από το Μνημείο του Ναύτη, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστεί ένα σκυλί.
Ο Δήμος καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε προσπάθεια εξόντωσης ανυπεράσπιστων ζώων επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και κυρίως των μικρών παιδιών. Καλεί δε όσους αντιλήφθηκαν κάτι για το συγκεκριμένο περιστατικό ή για οποιοδήποτε άλλο συμβεί στο μέλλον, να ενημερώσουν άμεσα την αρμόδια Υπηρεσία για τη διάσωση των ζώων και για την εύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων.