Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού

on .

ANTISHPTIKO XERIA

Ικανοποιητικά συνεχίζει να εξελίσσεται η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί σταθερά καθοδική πορεία, γεγονός εξάλλου που έδωσε και το έναυσμα να ξεκινήσει από σήμερα η σταδιακή άρση των περιορισμών.
«Καθαρή» από κρούσματα παραμένει η Ήπειρος, καθώς έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει όταν μια γυναίκα που είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», σε τεστ που έκανε στην Αθήνα βγήκε θετική στον κορωνοϊό. Ωστόσο το δεύτερο τεστ βγήκε αρνητικό, όπως αρνητικά ήταν και αυτά που έγιναν σε όσους είχαν έρθει σε επαφή με την γυναίκα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο
Χθες το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.626. Οι νεκροί ανέρχονται σε 144, καθώς τις τελευταίες ώρες ακόμη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από επιπλοκές της νόσου.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 37, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 67 έτη. Οκτώ είναι γυναίκες. Να σημειωθεί πως 78 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και έχουν συνολικά ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.
Στην χθεσινή ενημέρωση τον Σ. Τσιόδρα αντικατέστησε ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας Υποπτέραρχος Δημ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε όλο το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για όσα έχουν κάνει μέχρι και σήμερα.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην άρση των μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού».
Η «γεωγραφία» των κρουσμάτων
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των 42 αυτών ημερών που αφορούν στην εξάπλωση του ιού. Όπως είπε από τα συνολικά 2.626 κρούσματα, 1.040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ΄ οίκον. Από τα υπόλοιπα 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 συνάνθρωποί μας νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, 945 ανέρρωσαν κατ΄ οίκον και 144 δεν τα κατάφεραν.
Σε σχέση με την γεωγραφία των κρουσμάτων: Από τα 2.626 κρούσματα, 1.496- δηλαδή ποσοστό 55,9%- ήταν στην Αττική. Τα 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού. Τα 198 ήταν στην κεντρική Μακεδονία, 160 στη δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη δυτική Ελλάδα, 93 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.