Σήμερα ψηφίζεται το Ν/Σ για την περιβαλλοντική νομοθεσία

on .

ETHNIKO PARKO TZOYMERKA GEFYRA PAPASTATHI

• Το Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας συζητείται από χθες – σήμερα αναμένεται η ψήφισή του- στη Ολομέλεια της Βουλής και μέσω αυτού επιχειρείται να δοθούν λύσεις σε εκκρεμή ζητήματα- όπως με τους δασικούς χάρτες- και ιδίως να επιταχυνθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
Στις ρυθμίσεις που εισάγει, περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του σημερινού ισχύοντος καθεστώτος με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης σε χθεσινή μακροσκελή του ανακοίνωση, επικρίνει την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι φορείς στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως αναφέρει, επέκτεινε τα όρια χωρικής αρμοδιότητάς τους χωρίς καμία προεργασία. «Το σημερινό σύστημα διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών έχει αδυναμίες», προσθέτει ακόμη ο κ. Στ. Καλογιάννης, αναφέροντας ενδεικτικά τα πολυμελή Διοικητικά Συμβούλια, την επιλογή προσώπων χωρίς γνώσεις κ.α.. Στη συνέχεια εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των πολυμελών νέων Δ.Σ. των Επιτροπών Διαχείρισης και επισημαίνει ότι οι νέες μονάδες θα είναι δύσκολο να διαχειριστούν τις τεράστιες εκτάσεις που θα έχουν υπό την ευθύνη τους, εστιάζοντας στις ασάφειες που υπάρχουν στο Ν/Σ για τον Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, καθώς προβλέπεται Μονάδα Διαχείρισης ΕΠ Βόρειας Πίνδου με έδρα τους Ασπράγγελους και Μονάδα Διαχείρισης Π.Π. Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δημοσιοποιεί και η Γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Κατά την προσφιλή τακτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι η … εξυπηρέτηση ημετέρων!
Την απόσυρση του νομοσχεδίου, «ως αντιπεριβαλλοντικό» ζητά με ανακοίνωσή της η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου, εκφράζοντας πλήθος αντιρρήσεων μεταξύ των οποίων οι ταχύτατες διαδικασίες για αδειοδοτήσεις.