Παραπλανητικές οι αναφορές ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια υλικού

on .

KARBELHS IOANNHS DIOIKHTHS YPE

Με την κατάθεση του φακέλου στον Εισαγγελέα, απαντά η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος (στην οποία ανήκουν και τα νοσοκομεία της Ηπείρου), στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί υπερκοστολόγησης προμήθειας υλικού κατά τη διάρκεια της Υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους «δημόσιους κατηγόρους» δεν έπραξε το ίδιο.
Η «στοχοποίηση» της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ έγινε (δύο φορές) από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ωστόσο και μετά τη χθεσινή αναλυτική ανακοίνωση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και επέμειναν στην εκδοχή του σκανδάλου.
Ο Εισαγγελέας που θα επιληφθεί της υπόθεσης, αλλά και το Υπουργείο Υγείας θα «φωτίσουν» την αλήθεια, εκείνο όμως που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα είναι η μόνιμη επωδός του ΣΥΡΙΖΑ περί «σκανδάλων» σε ο,τι γίνεται στην πολιτική ζωή του τόπου, που αναμένεται να «φουντώσει» στο άμεσο μέλλον, όσο καταγράφονται θετικές εξελίξεις στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού, καθώς αναζητά πεδίο να αντιπαρατεθεί με την Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας δευτερεύουσης σημασίας θέματα.

Τι αναφέρει η 6η ΥΠΕ
Στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η 6η ΥΠΕ (την υπογράφει ο Δ/τής Ι. Καρβέλης, φωτό 1ης σελίδας) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορά στην επείγουσα προμήθεια υγειονομικού υλικού για στολές τύπου TYVEC, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στις 12 Μαρτίου του 2020.
Για την υλοποίηση του διαγωνισμού τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες. Ανάμεσα στα άλλα και εκτός από τις σχετικές δημοσιεύσεις που καθιστούν τον διαγωνισμό απόλυτα σύννομο, υπήρξε και ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συνόλου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο προμήθειας υλικού, προκειμένου να συμμετέχουν και να καταθέσουν προσφορές.
Στην επίσημη πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε όπως προβλέπεται, μία εταιρεία απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας πως δεν διαθέτει το συγκεκριμένο υλικό, μία εταιρεία προσκόμισε προσφορά και οι υπόλοιπες δεν ανταποκρίθηκαν.
Στις 28 Απριλίου 2020, η εταιρεία με την επωνυμία EUROSUP MEDICALS, η οποία ήταν η μοναδική εκ των υπολοίπων που απάντησε θετικά με προσκόμιση προσφοράς και με την οποία είχε από τις 2 Απριλίου υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ζήτησε παράταση, όπως από το Νόμο προβλέπεται, επικαλούμενη τις "έκτακτες και δύσκολες συνθήκες εργασιών που προκύπτουν από την COVID 19”.
Η παράταση αποφασίστηκε:
Πρώτον, διότι προβλέπεται από τον Νόμο και
Δεύτερον, ενόψει του γεγονότος πως δεν υπήρχε άλλη προσφορά από εταιρεία στην οποία η 6η ΥΠΕ θα μπορούσε να απευθυνθεί.
Όλα τα παραπάνω έγιναν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας και ειδικότερα του άρθρου 206 Ν.4412/2016 και την τήρηση όλων των σχετικών όρων και προϋποθέσεων που αυτή περιλαμβάνει».
Και η 6η ΥΠΕ, τονίζει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, ότι δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν εξαιρέθηκε καμία εταιρία, επιδιώχθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή εταιριών, χαρακτηρίζοντας «σκόπιμη στρέβλωση της αλήθειας» και παραπλανητικά τα όσα υποστηρίζει η Αντιπολίτευση.
Τέλος καταλήγοντας εξηγεί, πως «η όποια επιχείρηση σύγκρισης των τιμών της συγκεκριμένης προμήθειας με εκείνες άλλων διαγωνισμών δημοσίων φορέων, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο τον τύπου του υλικού της προμήθειας που έγινε, αλλά και τις τιμές που τελικά «κλείδωσαν» και οι οποίες σε ανάλογες περιπτώσεις υπερέβαιναν ή ήταν σχετικά ίδιες με εκείνες του συγκεκριμένου διαγωνισμού».