«Στα σκαριά» η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Δήμο Ιωαννιτών

on .

FOTISMOS ANABATHMISH

• Ένα σημαντικό έργο για το Δήμο Ιωαννιτών, η ενεργειακή αναβάθμιση του οδικού και αστικού φωτισμού έχει δρομολογηθεί μεν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, συναντά όμως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Το έργο προωθείται μέσω της ίδιας διαδικασίας (μηχανισμός ELENA) που επέλεξε η Περιφέρεια για το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο και την οποία την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε και ο Δήμος Πρέβεζας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 19,2 εκ. ευρώ και το κατασκευαστικό κόστος σε 7 εκ. ευρώ.
Χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, συζητήθηκε το θέμα της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου, ωστόσο η συζήτησε διακόπηκε για την ερχόμενη Τρίτη, καθώς παρατάξεις ζήτησαν να προσκομιστούν πρόσθετα στοιχεία.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η έντονη αντίδραση (και η ανακοίνωση που εκδόθηκε) από την παράταξη ΙΩΆΝΝΙΝΑ_2023 της κυρίας Τατιάνας Καλογιάννη, που ως Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού είχε προωθηθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

Η παράταξη υποστηρίζει ότι «Η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη το επιπόλαιο του εγχειρήματος και την ανεδαφικότητα των επιχειρημάτων της, ζήτησε χρόνο για να εκτιμήσει, εκ νέου τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Ως παράταξη, της τον παρέχουμε, ώστε να είναι προετοιμασμένη κατάλληλα, κατά τη συζήτηση του καίριου αυτού θέματος στο Δημοτικό Συμβουλίου». Στη συνέχεια ζητά πληροφορίες για διάφορες λεπτομέρειες, ως επίσης και για το τι θα πληρώνει ο Δημότης στον ιδιώτη για 12 χρόνια που διαρκεί η σύμβαση.
Πάντως από τη Δημοτική Αρχή διαβεβαιώθηκε ότι από την Περιφέρεια Ηπείρου δόθηκαν τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τις παρατάξεις ώστε να μελετηθούν και να υπάρχει πλήρη εικόνα για την μεγάλη παρέμβαση που δρομολογείται.

Δημοπρατήσεις έργων
Στις άλλες αποφάσεις που έλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή περιλαμβάνεται η έγκριση της μελέτης και των όρων δημοπράτησης του έργου αναβάθμισης των υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 450.000 ευρώ.
Ο βασικός κορμός των εργασιών- που περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις, υδραυλικές παρεμβάσεις για τα όμβρια κ.α, θα εκτελεστεί στις Κοινότητες Κατσικά, Βασιλικής και Καστρίτσας.

Εργασίες στο Πάρκο Πυρσινέλλα
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε και έργο καθαρισμού στο Πάρκο Πυρσινέλλα. Έτσι άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες για τον ευπρεπισμό του χώρου με την απομάκρυνση ξερών δέντρων, θάμνων αλλά και χόρτων.
Οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες ώστε ανοίγοντας για το κοινό να είναι καθαρό και ασφαλές.

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου
Το δρόμο της δημοπράτησης παίρνει το έργο αναβάθμισης του δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια και για την υλοποίησή της συμπράττουν ο Δήμος και το Επιμελητήριο. Η δράση που βαίνει προς δημοπράτηση έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια.
Η περιοχή παρέμβασης είναι το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.