Άμεση ενίσχυση της Κτηνοτροφίας και επιδοτήσεις με συγκεκριμένα κριτήρια!

on .

PROBATA BOSKOS DROMOS

• Κρίσιμη για την επόμενη ημέρα τόσο της Ηπείρου όσο και γενικότερα της χώρας είναι η προστασία και ενίσχυση εκ μέρους της Πολιτείας της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, που αποτελεί βασικό «πυλώνα» της οικονομίας μας.
Η ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων είναι επιτακτική, καθώς οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, ανήκουν σ’ εκείνους που έπληξε άμεσα η πανδημία του κορωνοϊού και, έχοντας στις πλάτες τους κι άλλα χρονίζοντα προβλήματα, δίνουν σήμερα τη δική τους μάχη για την επιβίωση.
Για την στήριξη του κλάδου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις οποίες και παρουσίασε χθες.
Ο κ. Καχριμάνης τοποθετήθηκε θετικά και επί του νέου νόμου για το περιβάλλον, τονίζοντας πως στην Ήπειρο λύνει από πολλών ετών εκκρεμότητες. Θέση που προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης του Σπύρου Ριζόπουλου.

Αντικειμενικά κριτήρια
Σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για άλλα χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο πρότεινε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στο υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, για την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης προτείνει να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία, όπως η απογραφή του ζωϊκού κεφαλαίου 2019, η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης, τα στοιχεία σφαγών αμνοεριφίων όπως εμφανίζονται στο σύστημα «Άρτεμις», οι τριμηνιαίες δηλώσεις παράδοσης γάλακτος κ.α..
Όπως ανέφερε με έμφαση, «πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν» και πρόσθεσε πως «είμαστε σε μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ώρα να μπουν».

Τα προϊόντα Π.Ο.Π.
Nομοθετικές ρυθμίσεις ζητάει ο Περιφερειάρχης από το υπουργείο και για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και ειδικά της φέτας, παρεμβάσεις για την οποία έχει κάνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Όπως ανέφερε χθες, για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π.. η νομοθεσία που προωθεί ο Μάκης Βορίδης είναι πολύ καλή, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα». Στις προτάσεις που ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραγωγής «φέτας» πέραν της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αφαιρείται ο κωδικός αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης όταν στη γραμμή παραγωγής φέτας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συνδεδεμένα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης RO ή υπερδιήθησης UF.

…Και το φρέσκο γάλα!
Ο κ. Καχριμάνης υπέβαλε πρόταση και για το φρέσκο γάλα ζητώντας την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε, όπως επισημαίνει, η διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος που επεξεργάζεται σε υψηλή θερμοκρασία να καθορίζεται σε πέντε ημέρες (συν την ημερομηνία άλμεξης) και το γάλα που δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσής του να φέρει την ένδειξη «γάλα ημέρας». «Με το γάλα μακράς διάρκειας, το μόνο που έγινε, είναι να γίνονται εισαγωγές και τελικά το μόνο που μένει είναι το χρώμα και από συστατικά στους 120 βαθμούς Κελσίου δεν υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δίνει λύσεις…»
Με θετικό μάτι είδε τον νέο περιβαλλοντικό νόμο ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας χθες την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του, μέσω των οποίων, όπως είπε, δίνονται λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες στην Ήπειρο και ειδικά για τους δασικούς χάρτες, τους αναδασμούς και όσον αφορά στην Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας.
Στο πεδίο των αναδασμών με το νέο νόμο αντιμετωπίζονται ζητήματα που εκκρεμούν σε περιοχές όπως το Σακελλαρικό, οι Κουκλιοί και τα Κτίσματα, καθώς και της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας. «Ήταν μεγάλη τομή που έπρεπε να γίνει από χρόνια και δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασχοληθούν νέοι στον πρωτογενή τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ειδικά δε για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν», λέγοντας μάλιστα πως «ασχοληθήκαμε τα μέγιστα μαζί τους και δεν ασχοληθήκαμε με την ουσία και η ουσία για την Ήπειρο ήταν η αδικία που γινόταν με τους δασικούς χάρτες».
Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή τους να περιέλθουν οι Φορείς στην Περιφέρεια, στην οποία η απάντηση του τότε Υπουργού ήταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των περιορισμών του Συντάγματος.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»
Αυτή η τελευταία αποστροφή για τους Φορείς Διαχείρισης προκάλεσε την αντίδραση χθες της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως του πήρε δύο δεκαετίες θητείας στην Αυτοδιοίκηση για να διαπιστώσει πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν»…
Η παράταξη αναρωτιέται χαρακτηριστικά: «Γιατί το διαπιστώνει σήμερα που η κυβέρνησή του ψήφισε ένα νόμο που κατά γενική ομολογία απαξιώνει ή σβήνει και την καλή παρακαταθήκη που άφησαν οι Φορείς Διαχείρισης στην περιοχή μας στο ευαίσθητο κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος; Γιατί δεν διεκδίκησε τα προηγούμενα χρόνια βελτιώσεις στη λειτουργία των Φορέων; Μήπως γιατί τον βόλευε να λειτουργούν έτσι, επειδή μπορούσε να κάνει άνετα τις πολιτικές «χάρες» στους ψηφοφόρους - «πελάτες» του, με αμφισβητούμενες αδειοδοτήσεις και ελλιπείς ελέγχους;».