Στη Βουλή τα προβλήματα της Ηπειρώτικης Πτηνοτροφίας

on .

PTHNOTROFEIO

• Τις προτάσεις του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» για τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID 19 στον κλάδο τους φέρνει με Αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Ο βουλευτής καταθέτει το υπόμνημα του Συνεταιρισμού με το οποίο γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων η δύσκολη κατάσταση ρευστότητας που βιώνει ο κλάδος, καθώς και η πρόταση των πτηνοτρόφων Ιωαννίνων να διαθέσουν τα αποθέματα των κατεψυγμένων προϊόντων τους σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της ελληνικής πτηνοτροφίας παράγεται στην Ήπειρο.
Με προβλέψεις δύσκολες για τον κλάδο στο επόμενο τρίμηνο οι πτηνοτρόφοι ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, την προτίμηση και προώθηση των ελληνικών κοτόπουλων, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές για περιορισμό αυτών.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσαν και οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Μπάρκας, Τζούφη) με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 στην πτηνοτροφία.
Όπως τονίζουν, «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε ότι απαιτούνταν ώστε να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για το παρόν και μέλλον των αγροτών και τις επιχειρήσεων του κλάδου».

Συνάντηση με Α. Δημητρίου
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Ανδρέα Δημητρίου, Πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», πραγματοποίησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, και ο Γιάννης Στέφος, πρ. βουλευτής και μέλος της ΚΕ του κόμματος προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία στο χώρο της πτηνοτροφίας.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και την εξεύρεση λύσεων ουσιαστικής υποστήριξης των συνεταιριστικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Η κ. Τζούφη τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την απορρόφηση της ντόπιας πτηνοτροφικής παραγωγής από δημόσιες δομές (νοσοκομεία, σχολεία, στρατός), από επιδοτούμενα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς και από δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και δομές προσφύγων».