«Ποδαρικό» στα σχολεία σήμερα με τη Γ’ Λυκείου

on .

SXOLEIO TAKSH ADEIA

• Μπροστά σε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα θα βρεθούν καταρχήν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που επιστρέφουν από σήμερα στις σχολικές αίθουσες εγκαινιάζοντας πρώτοι την επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Δύο ακριβώς μήνες πέρασαν από τις 11 Μαρτίου που έκλεισαν τα σχολεία για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού και το σημερινό μερικό άνοιγμά τους με τη Γ΄ Λυκείου είναι σαφές ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ και για τις υπόλοιπες τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιστρέφουν σε μία εβδομάδα ακριβώς, δηλαδή τη Δευτέρα, 18 Μαΐου.
Βέβαια, δεν αναμένεται μεγάλη προσέλευση μαθητών σήμερα, καθώς είναι η εποχή που οι τελειόφοιτοι Λυκείου κάθονται σπίτι και διαβάζουν ενόψει Πανελληνίων χρησιμοποιώντας το σύνολο των απουσιών τους για τον λόγο αυτό.

Άλλη καθημερινότητα
Πάντως, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνηθίσουν σε μία εντελώς διαφορετική σχολική καθημερινότητα, η οποία θα διέπεται από κανόνες για την τήρηση των αποστάσεων και για τη σωστή υγιεινή.
Πιο συγκεκριμένα, για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στο προαύλιο αλλά θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό.
Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ Λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.
Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό και οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον. Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται με φυσικό τρόπο.
Διαφορετικό θα είναι και το διάλειμμα, καθώς προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά, ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο. Παράλληλα, απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών με αντισηπτικά, υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες, χειροπετσέτες κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό επιφανειών με δράση κατά του ιού, χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες κλπ..

Αντιδρά η ΟΛΜΕ
Στο μεταξύ, το «μπλοκάρισμα» της τροπολογίας Κεραμέως για την απευθείας μετάδοση μαθημάτων ζητάει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη» απόφαση, ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην την εφαρμόσουν.
«Πώς θα διαφυλαχθεί η διδασκαλία όταν όλοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, σχολιάζονται και πιθανόν καταγράφονται – ενδεχομένως ακόμη και για δόλιους σκοπούς- από οποιονδήποτε σχετικό ή άσχετο με μαθητές και καθηγητές;», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η ΟΛΜΕ προτίθεται, όπως επισημαίνει, να παρέχει πολιτική και συνδικαλιστική κάλυψη σε όποιον εκπαιδευτικό αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση.

Αυλαία 12 Ιουνίου
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου λήγει το φετινό σχολικό έτος, όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη: «Ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2019-2020 των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων - Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 12η Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή».