Γυρεοσκοπική ανάλυση για ταυτοποίηση του μελιού

on .

MELISSOKOMOI

• Την επιμονή των μελισσοκόμων Ιωαννίνων για τη θεσμοθέτηση της γυρεοσκοπικής ανάλυσης του μελιού ως μέθοδο ιχνηλασιμότητας και διαχωρισμού του εγχώριου από τα εισαγόμενα μέλια φέρνει με Αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Ο κ. Αμυράς καταθέτει την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος» σε συνέχεια της Απάντησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική του Ερώτηση. Γνωστοποιείται ότι τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους έχουν αναπτύξει μεθόδους με βάση τη γυρεοσκοπική ανάλυση η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον ασπίδα προστασίας των εγχώριων προϊόντων και έχουν έτοιμα τα απαραίτητα στοιχεία για τη θεσμοθέτησή της.
Η συγκεκριμένη ανάλυση δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με ακρίβεια της βοτανικής προέλευσης του μελιού, καθώς αποτυπώνει πληροφορίες σχετικά με την αναλογία και το είδος των γυρεόκοκκων, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος.