Και νέα παράταση μέχρι 31 Μαΐου στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

on .

PETRELAIO THERMANHS

• Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα τις τελευταίες μέρες και θυμίζουν καλοκαίρι, πολλοί είναι οι καταναλωτές που σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους ώστε να είναι έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει από ποια τιμή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η διάθεσή του.
Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε την Κυβέρνηση χθες να ανακοινώσει και νέα παράταση στη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου και με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με το υπουργείο το συγκεκριμένο μέτρο θα ενισχύσει την αγορά καυσίμων, που έχει πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Προνοητικοί εμφανίζονται και όσοι κατοικούν σε χωριά και κυρίως σ’ αυτά με μεγάλο υψόμετρο, καθώς το κρύο το χειμώνα εκεί είναι τσουχτερό και η ανάγκη για θέρμανση ακόμη πιο επιτακτική. Η μέση τιμή στο Νομό Ιωαννίνων προχθές κυμαίνονταν στα 70 λεπτά το λίτρο, γεγονός που για τους περισσότερους αποτελεί μεγάλο κίνητρο να προμηθευτούν πετρέλαιο αυτή την περίοδο, ακόμη κι αν χρειαστεί ν’ αφήσουν κάποια άλλη υποχρέωση για αργότερα.
Η εικόνα της αυξημένης ζήτησης, σύμφωνα και με τους πρατηριούχους είναι μια καλή ευκαιρία για την Κυβέρνηση να δει σοβαρά τη μείωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
***
Σε χαμηλά επίπεδα όμως κινείται αυτή την περίοδο και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αφού στα πρατήρια του Ν. Ιωαννίνων τη βρίσκει κανείς στα 1,31 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο.