Μακράν κάθε κομματικής εξάρτησης ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

on .

SOTHRIADHS ARISTEIDHS

• Ο κ. Αριστείδης Σωτηριάδης, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, με αφορμή σχετικό σχόλιο του «Π.Λ.» γράφει:

- Κύριε Διευθυντά,
Στην στήλη της εφημερίδος σας «Διαδόσεις» της 6ης Μαΐου και υπό τον τίτλο «Σα να βιάστηκαν», κατακρίνεται το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για την ανακοίνωσή του «περί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου ζητούσε την απόσυρσή του ισχυριζόμενο ότι η Κυβέρνηση παραδίδει το περιβάλλον στα ιδιωτικά συμφέροντα», η φρασεολογία της οποίας μοιάζει… σα να θυμίζει κόμματα της αριστεράς, εκφράζεται η ελπίδα ότι ο Σύλλογος δεν θα ταυτιστεί μαζί της.
Θέλω να πιστεύω ότι ο συντάκτης του σχολίου με στοιχεία «Α.», από αγάπη και ενδιαφέρον για τον Σύλλογο Περιβάλλοντος, ανησύχησε μήπως ο Σύλλογος παρασυρόμενος από τον αντιπολιτευτικό διάλογο για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ταυτίστηκε με τις κομματικές θέσεις της αριστεράς, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, παραβαίνοντας τις πάγια αποκλειστικές περιβαλλοντικές θέσεις του.
Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Πέραν από την ατυχή φρασεολογία ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό παραδίδει το περιβάλλον σε ιδιωτικά συμφέροντα», ο Σύλλογος διαβλέποντας τον κίνδυνο που διατρέχει η Παμβώτιδα από κακόβουλα άτομα και συμφέροντα, ορθώς έκρινε ότι όφειλε να τοποθετηθεί, μεμπτόν θα ήταν αν σιωπούσε!
Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι πριν μερικά χρόνια ο Περιφερειάρχης μας κ. Καχριμάνης έκανε δεκτά τα αιτήματα και ενέκρινε την κατασκευή τριών ξενοδοχείων στην παρόχθια περιοχή της Λίμνης, όπου ο υγροβιότοπος Ανατολής – Κατσικά. Τα αιτήματα αυτά τα είχαν απορρίψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης.
Εξάλλου η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης είναι μία τεράστια και αναπλήρωτη απώλεια για τη Λίμνη μας. Ο Σύλλογός μας από της ιδρύσεώς του ζητούσε την σύσταση Οργανισμού Λίμνης Παμβώτιδας και επίεζε τη Διοίκηση, με αποτέλεσμα αντί του Οργανισμού προέκυψε ο Φορέας Διαχείρισης.
Παρ’ όλο ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας εστερείτο εκτελεστικής εξουσίας, προσέφερε στην Παμβώτιδα αξιόλογο έργο, όχι φυσικά τους τελευταίους μήνες επί προεδρίας του από τον Φιλ. Φίλιο για τον οποίο δικαίως γράφτηκε ότι… έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

***
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος συστάθηκε τον Νοέμβριο του 1976 από συμπολίτες μας που αγαπούσαν τα Γιάννενα και ανησυχούσαν για την Λίμνη μας.
Στα 44 χρόνια λειτουργίας του είχε -και συνεχίζει να έχει- την εκτίμηση και συμπαράσταση της Γιαννιώτικης κοινωνίας, όχι μόνο για τους αγώνες του αλλά και διότι ήταν πάντοτε και συνεχίζει να είναι ανεπηρέαστος και μακράν κάθε κομματικής, ιδεολογικής, κλπ. εξάρτησης. Σε καμία εκδήλωση, Γενικές Συνελεύσεις, Διοικ. Συμβούλια, σε γραπτές και προφορικές διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατά των Αρχών, δεν υπήρξε κομματική χροιά.
Η αποκατάσταση της Παμβώτιδας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι για εμάς υπεράνω όλων.