Στην Ε.Ε. η παράνομη υπερσυγκομιδή του θεραπευτικού φυτού primula

on .

primula

• Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του σπάνιου θεραπευτικού φυτού primula που χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής από εισερχόμενους από την Αλβανία, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Ρωτά την Ευρ. Επιτροπή εάν προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης συγκεκριμένων ειδών, ιδίως με τη συμπλήρωση του Κανονισμού ως προς την εισαγωγή τους από τρίτα κράτη με υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών ώστε να πιστοποιείται η νόμιμη συγκομιδή των άγριων φυτών που εισάγονται στην ΕΕ.
Και εάν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων προγράμματα ενημέρωσης για την ορθή αποκομιδή των άγριων θεραπευτικών φυτών και ενίσχυσης της δραστηριότητας συλλογής από κατοίκους ορεινών περιοχών των κρατών μελών, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό εξαφάνιση ειδών και η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, οι οποίοι θα προσπορίζονται μέσω της συγκομιδής.