Νέα «εργαλεία» στην ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης

on .

PYROSBESTIKH 15 5 2020

• Ένα επιπρόσθετο εργαλείο στην ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης των δασών και δασικών οικοσυστημάτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας θ’ αποτελέσει η «Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών 2» “OFIDIA2” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020, η πορεία του οποίου παρουσιάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας στο χώρο ενημέρωσης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Αποκεντρωμένης ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Ν. Παπαευθυμίου, ο υπεύθυνος του έργου Κ. Παπαγεωργίου, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Στ. Αναστασιάδης, από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου παρέστησαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας & Νήσων (Κέρκυρα-Λευκάδα-Παξοί) Υποστράτηγος Π.Σ. Κων/νος Παχίδης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αντιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης, οι Αντιπύραρχοι Κων/νος Τσιώπος & Δημήτρης Τσουμάνης, ο Πυρονόμος Χρήστος Κοντογιάννης ενώ συμμετείχε και ο ανάδοχος του έργου.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξειδίκευσε τα στάδια υλοποίησης του ασύρματου δικτύου μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο και σε υψηλή ανάλυση προς τα κέντρα ελέγχου του Δασαρχείου Ιωαννίνων και του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων και της προμήθειας υποστηρικτικού εξοπλισμού τα οποία θα υλοποιηθούν στο άμεσο διάστημα.
Ο εκπρόσωπος του τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίασε τις νέες δυνατότητες βελτιωμένης πρόβλεψης καιρού ακριβείας με τη χρήση μοντέλου WRF, διαδικτυακής πρόσβασης στο ιστορικό των προβλέψεων, μετρήσεων και συμβάντων καθώς και ανάπτυξης διαδικτυακής πλατφόρμας εύχρηστης απεικόνισης των προβλέψεων καιρού και μετεωρολογικών μετρήσεων με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για επιχειρησιακή χρήση.
Προτάσεις βελτίωσης στο σχεδιασμό του δικτύου και της διαδραστικής πλατφόρμας καθώς και σειρά τεχνικών θεμάτων συμβατότητας του νέου δικτύου στο υφιστάμενο δίκτυο που ήδη λειτουργεί, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη συζήτηση του ακολούθησε ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τονίστηκε ο βαθμός ετοιμότητας και η στενή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, στη διαμόρφωση μιας πολιτικής στρατηγικού χαρακτήρα με καίριες παρεμβάσεις κάτω από το πρίσμα της προστασίας και διαφύλαξης του δασικού πλούτου της περιοχής.