Έκτακτη επιχορήγηση 75 εκ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας!

on .

DHMARXEIO PINAKIDA

 Έκτακτη – ισχυρή οικονομική ενίσχυση από το Κεντρικό Κράτος προς τους ΟΤΑ, ήταν το κύριο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρό της Δημ. Παπαστεργίου στην Εκτελεστική Επιτροπή (σχετικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Π.Λ.») και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας το δυσανάλογο βάρος που έχουν σηκώσει οι Δήμοι κατά την περίοδο της πανδημίας.
Χθες ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος αποφάσισε έκτακτη επιχορήγηση 332 Δήμων της χώρας με συνολικό ποσό 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επί πλέον δαπάνες η και μείωση εσόδων που προκλήθηκαν λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
«Το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα αποτυπώσουν την πραγματική οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και όπου χρειαστεί θα υπάρξει επί πλέον στήριξη της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ικανοποίηση από ΚΕΔΕ
Την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών στο αίτημά της για παροχή έκτακτης επιχορήγησης εξέφρασε χθες η ΚΕΔΕ. Η διάθεση του ποσού των 75 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, αλλά και η δημόσια δέσμευση για επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων για αντιμετώπιση των πρόσθετων αναγκών, αποτελεί, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μια διαχείριση με τεράστιο κόστος, που «τίναξε» στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, σημειώνει πως η ΚΕΔΕ όλο το διάστημα της κρίσης ήταν σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και ειδικά με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον υφυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, προκειμένου να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. «Κρατώντας "όρθιους" τους δήμους, κρατάμε "όρθιες" τις τοπικές κοινωνίες. Οι Δήμοι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.