Στο επίκεντρο τα μέτρα στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας

on .

TOYRISMOS THALASSA

• Ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο μέτρων για την διάσωση και την στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας στην τουριστική και νησιωτική Ελλάδα, η οποία «αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%-25% του εμπορικού δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που αναμένεται κατακόρυφη πτώση της κίνησης στην τουριστική σεζόν», ζητά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας.
Η συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Υφυπουργό Τουρισμού Μ. Κόνσολα παρουσία του Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλη εστιάστηκε κυρίως στα εξής θέματα:
● Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στην νησιωτική χώρα (με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα).
● Επέκταση της προστασίας των επιταγών με την εισαγωγή ενός μοντέλου άτοκης δανειοδότησης του εκδότη, η οποία θα κατευθύνεται στην εξόφληση του κομιστή. Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι επιταγές των οποίων, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα, αρχίζουν να λήγουν και να πληρώνονται από τον Μάιο και μετά.
● Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας και στα είδη γουνοποιίας, τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό.
● Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher).
Ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε την σημαντική συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας, καθώς την άρρηκτη σχέση της τουριστικής ανάπτυξης και των παραγωγικών δραστηριοτήτων του εμπορίου. Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικότερα των τουριστικών αγορών.