Να καλυφθούν οι κενές θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια ζητά ο Γ. Αμυράς

on .

AMFITHEATRO FOITHTRIA

• Την ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με θέσεις μελών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Σχολών Επιστημών Υγείας ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γ. Αμυράς με ερώτησή του στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, επισημαίνοντας τα διδακτικά κενά των Πανεπιστημίων, καθώς και την ανάγκη ανάσχεσης του φαινομένου brain drain με την επάνοδο Ελλήνων επιστημόνων για αξιοποίησή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ο βουλευτής τονίζει ότι τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε διδακτικό προσωπικό λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων πολλών μελών ΔΕΠ, καθώς και των ελάχιστων προκηρυσσόμενων νέων θέσεων των τελευταίων ετών. Πρόσφατα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε «… την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας για την αντιμετώπιση των διδακτικών κενών στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης…»(1085/30-4-2020).
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain που πήρε διαστάσεις μαζικής φυγής στις τάξεις των νέων γιατρών της χώρας μας με τον αριθμό να ξεπερνά τις 18.000 σημείωσε «αν αναλογιστεί κανείς το κόστος σπουδών για το ελληνικό Δημόσιο ενός φοιτητή Ιατρικής, το οποίο εκτιμάται στα 10.000 ευρώ τον χρόνο, συν το κόστος των φροντιστηρίων, των ενοικίων, των εξόδων που πληρώνει μια ελληνική οικογένεια για να σπουδάσει το παιδί της, θα καταλήξει στο εξής αποτέλεσμα του φαινομένου brain drain: H χώρα μας ξοδεύει ένα τεράστιο ποσό επενδύοντας στους επιστήμονές της για να αποδώσει τελικά έτοιμους επαγγελματίες γιατρούς σε άλλα συστήματα υγείας».