Νέοι Ηπειρώτες… τολμούν να επιστρέψουν στον τόπο τους!

on .

ANTHOXORI1

• Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για επιστροφή νέων στην ύπαιθρο, προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, όμως αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε πρόκειται για… περίπατο στην εξοχή!
Υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει το εγχείρημα, όπως το

να αγαπάει κανείς τον τόπο του, να ξέρει τι θέλει να κάνει και να έχει όρεξη για δουλειά. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορεί να γίνουν και… θαύματα!
Αυτό ακριβώς ισχύει για τους νεαρούς αδελφούς Γιάννη και Γιώργο Γεωργίου που πριν μία διετία περίπου αποφάσισαν ν’ αφήσουν τη δουλειά του σερβιτόρου στα Γιάννενα και να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Ανθοχώρι Δήμου Μετσόβου, για να ασχοληθούν με τη γη!
Μουσείο υδροκίνησης
Η δραστηριότητα των δύο αδελφών έχει δύο όψεις. Από τη μία μεριά, ανέλαβαν να λειτουργήσουν τις εγκαταστάσεις του λεγόμενου Μουσείου Υδροκίνησης στο Ανθοχώρι, το οποίο φημίζεται για τα ορμητικά και πεντακάθαρα νερά του. Εκτός από τη νεροτριβή, η πέτρινη εγκατάσταση που βρίσκεται ουσιαστικά εντός του οικισμού, περιλαμβάνει ακόμα έναν παλιό ανακαινισμένο νερόμυλο και κτίριο όπου λειτουργούσαν μαντάνια, το οποίο επίσης έχει ανακαινιστεί.
Από αυτά η νεροτριβή λειτουργεί κανονικά και όλο και πιο πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής εμπιστεύονται τα ρούχα που έχουν για πλύσιμο στον Γιάννη και τον Γιώργο, οι οποίοι αναλαμβάνουν μάλιστα, για όσους το επιθυμούν, την παραλαβή και την κατ’ οίκον παράδοσή τους.
Το σημείο στο Ανθοχώρι όπου λειτουργεί η νεροτριβή είναι μαγευτικό. Το περιβάλλουν δύο ορμητικοί χείμαρροι με κρυστάλλινο νερό, η κοίτη των οποίων καθαρίστηκε, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επισκευαστικές παρεμβάσεις στα πέτρινα καλντερίμια, καθαρισμοί, φυτεύσεις δέντρων και λουλουδιών. Σύντομα, δε, θα λειτουργεί και ο παραδοσιακός νερόμυλος του χωριού, ο οποίος θα αλέθει κανονικά, αλλά και το μαντάνι, που θα τίθεται σε λειτουργία όταν τον χώρο επισκέπτονται μαθητές πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδρομή. Για τη φιλοξενία τους έχει φτιαχτεί μάλιστα και υπαίθριο αμφιθέατρο, ενώ οι δύο αδελφοί θα λειτουργήσουν και χώρο καφέ και εστίασης δίπλα ακριβώς στον χείμαρρο.
Όλα τα παραπάνω έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Κι εδώ υπήρξε σημαντική η βοήθεια από πλευράς της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Γιάννης Γεωργίου.
Ρίγανη και τσάι…
Δεν είναι μόνο όμως αυτή η δραστηριότητα που «ξαναζωντανεύει» στο Ανθοχώρι χάρη στην επιστροφή του Γιάννη και του Γιώργου Γεωργίου. Οι δύο αδελφοί γράφτηκαν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών της Περιφέρειας, άνοιξαν ακαλλιέργητες για πολλά χρόνια εκτάσεις έξω από το χωριό, αλλά και πιο ψηλά, προς το βουνό και φύτεψαν βότανα, με πρώτα και καλύτερα τη ρίγανη και το τσάι. Πρόκειται για πάνω από 30 στρέμματα απ’ τα οποία ετοιμάζονται να πάρουν την πρώτη τους σοδειά.
«Κάτω, στο ποτάμι έχουμε στάβλους που κληρονομήσαμε απ’ τον παππού μας. Θα τους μετατρέψουμε σε συσκευαστήριο, επισκέψιμο και από σχολεία. Εκεί θα ετοιμάζουμε τα προϊόντα μας για αποστολή σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου φιλοδοξούμε ότι θα τα διοχετεύουμε κατά κύριο λόγο», σημειώνει ο Γιάννης, ο οποίος δεν φοβάται τη δουλειά και το αποδεικνύει αυτό η περιποιημένη εικόνα στις καλλιέργειες που κάνει μαζί με τον αδερφό του!
Η πολλαπλή αυτή δραστηριοποίηση των αδελφών Γεωργίου στο Ανθοχώρι Μετσόβου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο μίμησης και για συνομηλίκους τους, οι οποίοι αδυνατούν υπό τις σημερινές συνθήκες να βρουν δουλειά και δε βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Η επιστροφή νέων ανθρώπων σήμερα στην ύπαιθρο θέλει… κότσια, αλλά είπαμε: Αν το κυνηγήσει κανείς και δουλέψει, σίγουρα δε θα το μετανιώσει. Oι κόποι τους σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ