ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Οδηγίες για μάσκες, αποστάσεις και αερισμό αιθουσών

on .

EKSETASEIS PANELLADIKES

Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα ακόμη προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της στην μετα-μορωνοϊό εποχή (εκκρεμεί και η απόφαση για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών), εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας που ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων (γραπτών ή προφορικών), οι οποίες ξεκινούν στις 15 Ιουνίου.
Αποστάσεις και μάσκες
Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στο χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.
Όσον αφορά στη χρήση προστατευτικών μασκών, αυτή θα είναι προαιρετική από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων. Ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Για τα παραπάνω θα πρέπει να μεριμνούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά και της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά.
Αερισμός αιθουσών
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό, προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Παιδείας. Η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.
Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.
Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι Εξετάσεις.
Η εκπαιδευτική τηλεόραση
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την επιτυχία του εγχειρήματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν εθελοντικά στις παραγωγές των μαθημάτων, τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη συνεισφορά τους με την προσφορά καλών υπηρεσιών και γνώσεων για τα παιδιά που έμειναν σπίτι, υπογραμμίζοντας ότι και με τη δική τους συμβολή αυτό το νέο εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιόδους δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κύριο μέλημα της Πολιτείας είναι να δίνονται ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους προσθέτοντας πως στο παράδειγμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ήρθε η συλλογική επιτυχία μέσα από την ατομική προσφορά, αφού η αντιμετώπιση ενός πρωτόγνωρου προβλήματος έδωσε μια καινοτόμα λύση.
Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών.
Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τόνισε την αρμονική συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων μερών προκειμένου να γίνει όλο το εγχείρημα, πράξη και να πάει, όπως ανέφερε, κατ’ εξαίρεση, «το σχολείο, σπίτι».
Καθημερινά παρακολούθησαν τα μαθήματα 150.000 τηλεθεατές, ενώ το μέσο ποσοστό τηλεθέασης της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στις ηλικίες 4-14 ετών ξεπέρασε το 35%. Στο επιτυχημένο εγχείρημα συμμετείχαν 67 εκπαιδευτικοί, 12 διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, 2 κωφοί νοηματιστές και 27 τεχνικοί.