«Στοίχημα» η ομαλή επιστροφή των παιδιών σε Δημοτικά – Νηπιαγωγεία!

on .

SXOLEIO MATHTRIA SAKA

• Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επάνοδο από την ερχόμενη Δευτέρα και των μαθητών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στις σχολικές αίθουσες προκειμένου να είναι πλήρης η επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Η σχολική χρονιά θα τελειώσει αργότερα φέτος και η επόμενη θα ξεκινήσει νωρίτερα προκειμένου να καλυφθεί η ύλη που ήρθε πίσω εξαιτίας της καραντίνας, με την Υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να διαβεβαιώνει παράλληλα ότι έχει ληφθεί η απαιτούμενη μέριμνα και για την καθαριότητα των σχολείων.
Στο μεταξύ, ό,τι ισχύει στο Δημόσιο αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση. Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν, τέλος και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για παιδιά Δημοτικού.

«Θα καλυφθεί η ύλη…»
Δύο είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν μαθητές και γονείς σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και αυτά αφορούν στην κάλυψη της ύλης και στην καθαριότητα των σχολικών δομών, τόνισε χθες η Υφυπουργός Παιδείας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Όπως είπε, έχουν ήδη σταλεί οδηγίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τις προτεραιότητες σε κάθε διδακτική ενότητα, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί από τους μαθητές να κρατήσουν τα φετινά βιβλία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από αρχές Σεπτέμβρη.
«Είναι σαφές λοιπόν ότι θα αξιοποιηθεί το τέλος της φετινής και η αρχή της επόμενης χρονιάς για να καλυφθεί η ύλη που χάθηκε μέσα στην καραντίνα», δήλωσε η Σ. Ζαχαράκη, διαβεβαιώνοντας πως η σχολική χρονιά 2020 - 21 θα ξεκινήσει νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη.

Καθαριότητα,
τηλεκπαίδευση…
Όσον αφορά στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εργαλεία για να γίνουν τετράμηνες συμβάσεις για προσωπικό καθαρισμού, αλλά και για επέκταση των συμβάσεων του παρόντος προσωπικού, έκανε γνωστό η κ. Ζαχαράκη. «Αν αξιοποιηθούν όλα αυτά τα εργαλεία, θα δοθούν λύσεις για να υπάρχει η ίδια καλή εικόνα σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία όλης της χώρας», υποστήριξε.
Αναφορικά με τα παιδιά που ανήκουν τα ίδια ή μέλη της οικογένειάς τους σε ευπαθείς ομάδες, η Υφυπουργός σημείωσε πως έγιναν σημαντικές προσπάθειες και εξακολουθούν να γίνονται μέσω της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, προκειμένου οι μαθητές να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. «Μάλιστα, ο σύλλογος διδασκόντων ενισχύει τα παιδιά με την αποστολή διδακτικού υλικού και τη δυνατότητα Livestreaming μέσα από την τάξη», πρόσθεσε.
Τέλος, μίλησε και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, υποστηρίζοντας πως αν και το κράτος έγκαιρα επέβαλε την απόφαση που ορίζει ότι όταν δεν προσφέρεται κάποιου είδους υπηρεσία, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, αυτή είναι μια ιδιωτική συμφωνία που αφορά αποκλειστικά τα δύο μέρη.

Άδειες ειδικού σκοπού
Τα ίδια με όσα ισχύουν στο Δημόσιο, αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται οι γονείς μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, θα ισχύσουν και στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό έκαναν γνωστό χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Όπως εξήγησαν, για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφόσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική. Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες ώστε να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς που για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία έχει οριστεί έως και την Παρασκευή, 26 Ιουνίου αντί για τη 15η Ιουνίου.

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Ιουνίου, παράλληλα δηλαδή με την επαναλειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα γίνει η επανέναρξη λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών για παιδιά Δημοτικού.
Αυτό έκανε γνωστό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, με τον οποίο συζήτησε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε και στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία γυμναστηρίων και σχολών χορού, με τον Υφυπουργό να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων, ενημερώνοντας όμως ότι η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την εισήγηση των Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ