Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου!

on .

GOYROYNIA

• Στήριξη του κλάδου της χοιροτροφίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, φέρνοντας στη Βουλή τις προτάσεις του Νέου Χοιροτροφικού Συλλόγου Ηπείρου, μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρό του Αριστείδη Έξαρχο.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο η οικιακή κατανάλωση χοιρινού κρέατος έχει μειωθεί, ενώ η μη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης, όξυναν τα προβλήματα του κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης.
Είναι ενδεικτικό, ότι τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή του χοιρινού κρέατος ήταν 1,70 ευρώ/κιλό, τον Φεβρουάριο 1,60 ευρώ/κιλό και σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 1,05 έως 1,15 ευρώ/κιλό, με την πτωτική τάση να συνεχίζεται λόγω υπερπροσφοράς. Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι τιμές αρκετών ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικά, η τιμή της σόγιας από 330 ευρώ/τόνο (τιμή πριν την πανδημία) κοστίζει σήμερα 420 ευρώ/τόνο, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο.
Ο Στ. Καλογιάννης ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτ. Ανάπτυξης ποια μέτρα στήριξης προτίθενται να πάρουν για την ενίσχυση τον χοιροτρόφων, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που ο Σύλλογος έχει καταθέσει.

Για τους πτηνοτρόφους…
Στο μεταξύ, στη Βουλή φέρνει με Αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, τον κίνδυνο κατάρρευσης των μικρών πτηνοτρόφων παραγωγών, καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ενίσχυσης. Η σχετική Αναφορά βασίζεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π), με την οποία ζητείται να συμπεριληφθούν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ενισχύονται λόγω της πανδημικής κρίσης. Όπως αναφέρεται στην Αναφορά, οι ΚΑΔ της Πτηνοτροφίας προς ενίσχυση είναι μόνο η μεταποίηση και οι ζωοτροφές, που αφορούν, συνήθως, μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και όχι αυτός καθαυτός ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, με τους εκατοντάδες μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι- μέλη της Ένωσης. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί διαθέτουν σημαντικές παραγωγικές εγκαταστάσεις και επισημαίνουν ότι χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση, μέσω Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων, θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε παύση της παραγωγής, με δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο για το μεταποιητικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας, αλλά για το σύνολο της οικονομίας, καθώς και οι παραγωγοί θα οδηγηθούν στην ανεργία, αλλά και οι καταναλωτές θα δουν αυξημένες τιμές διάθεσης των προϊόντων.