Στο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων και το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας

on .

KAXRIMANHS THLEDIASKEPSH

Η δημιουργία Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας στα Γιάννενα αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.
Από χθες στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, προστέθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει και να προβάλλει στοχευμένα το Κέντρο σε ξένες χώρες, ούτως ώστε αφενός να γίνει γνωστό και αφετέρου, στη συνέχεια να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες εταιρίες του κλάδου για να εγκατασταθούν στα Γιάννενα.
Τον Υφυπουργό ενημέρωσε διεξοδικά για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το μεσημέρι. Στη διάρκειά της αναλύθηκε σε γενικές γραμμές το σχέδιο και έγινε αναφορά στις εταιρίες που ήδη βρίσκονται στα Γιάννενα ή και πρόκειται να εγκατασταθούν στο άμεσο μέλλον.
Ο Περιφερειάρχης και ο Υφυπουργός συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες, ενώ ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε πως θα έλθει σύντομα στα Γιάννενα για να αποκτήσει προσωπική εικόνα και φυσικά να έχει τις ανάλογες επαφές. Σε πρώτο στάδιο συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών στις επαφές και ενημερώσεις που θα γίνονται σε διάφορες χώρες.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίας που είχε η Περιφέρεια Ηπείρου στο Forum Ελληνογερμανικής συνεργασίας στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνου με τη συμμετοχή ελληνικών και γερμανικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας, (όπου συμμετείχαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης), αλλά λόγω κορωνοϊού η επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό πήγε λίγες εβδομάδες πίσω.
Εκτός όμως των επαφών και συνομιλιών σε κυβερνητικό επίπεδο, προχωρούν παράλληλα και οι διαδικασίες για την κατασκευή του Πάρκου απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε οικόπεδο που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα», με την ολοκλήρωση του πρώτου κτηρίου θα μετεγκατασταθούν οι πρώτες εταιρίες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν νέες, υλοποιώντας έτσι βήμα- βήμα το σχέδιο για τη δημιουργία της Ελληνικής Silicon Valley, με την προσδοκία να απασχολήσει εκατοντάδες απόφοιτους σχολών ηλεκτρονικών υπολογιστών.