Συμμετοχή και ανοιχτές διαδικασίες ζητούν οι καλλιτέχνες από τη Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων

on .

PNEYMATIKO KENTRO IOANNINON

• «Η φωνή μας φαίνεται να ακούστηκε, ο Δήμος απάντησε, μόνο που δεν κατάλαβε, ή δεν θέλει να καταλάβει αυτό που ζητάμε».
Αυτό τονίζει ο μουσικός Νίκος Παπαδιώτης σε νέα ανακοίνωση, σχολιάζοντας την απάντηση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων στα όσα της καταλόγισε μερίδα ντόπιων καλλιτεχνών για παραγκωνισμό τους από τον προγραμματισμό Πνευματικού Κέντρου και ΔΗΠΕΘΕ.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο κ. Παπαδιώτης «Δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση και το δικαίωμα του Δημάρχου να προσφέρει στην πολιτιστική ατζέντα του Δήμου, αντιδρούμε όμως στον τρόπο με τον οποίο θέλει να επιβάλει την αισθητική του ενός, ή λίγων ακόμα προσώπων, στο σύνολο της πόλης.
Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, να πάρουμε και εμείς μια δυο συναυλίες του μεροκάματου, ζητάμε συμμετοχή και ανοιχτές πύλες και διαδικασίες στο Πνευματικό κέντρο.
Κάνετε λάθος αν νομίζετε πως στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν μιλούσαμε.
Σε ανοιχτή διάσκεψη για τον πολιτισμό, η κύρια πρότασή μου ήταν η δημιουργία ψηφιακής ανοιχτής πλατφόρμας, όπου οι καλλιτέχνες της πόλης θα καταθέτουν τις προτάσεις τους και με διαφάνεια να γίνονται οι επιλογές.
Πρότασή μου, επίσης, να δίνει το Πνευματικό κέντρο βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, για να παρουσιάσουν την δουλειά τους (όταν έχουν να προτείνουν κάτι).
Όσο για το επίπεδο και την επιλογή των προτάσεων, δεν είναι και τόσο δύσκολο έχοντας ανοιχτό μυαλό και βλέποντας πέρα από τα όρια του αισθητικού μας κήπου, να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλα λουλούδια να ανθίσουν».

«Δώστε λόγο στους Γιαννιώτες καλλιτέχνες»
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η επιστολή του «δεν είχε καμία μομφή για την επιλογή των αγαπημένων φίλων μου καλλιτεχνών στο πρόγραμμα, όπως εσφαλμένα κάποιοι κατάλαβαν, αφού θεωρώ ότι άξια έχουν την θέση τους σε ό,τι γίνεται και στις καρδιές των Γιαννιωτών, ούτε ισχυρίστηκα ότι δεν συμμετέχουν Γιαννιώτες στο πρόγραμμα του καλοκαιριού.
Ένα πράγμα όμως που δεν μπορώ να προσπεράσω και με στεναχωρεί, είναι η είδηση που διάβασα στο δελτίο τύπου ότι τα γιαννιώτικα συγκροτήματα συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Ξεχάστε ότι είπα και έγραψα κύριε Δήμαρχε, όπως είπατε και εσείς δεν χρειάζονται άγονες αντιπαραθέσεις και κρατήστε μόνο ετούτο:
Δώστε λόγο στους Γιαννιώτες καλλιτέχνες. Είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε ένα νέο κάδρο πλουραλιστικής λειτουργίας του Πνευματικού κέντρου, που θα είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν και οι επόμενοι, από οποιοδήποτε καλοκαιρινό πρόγραμμα παραστάσεων. Θα βρείτε τον τρόπο.
Μέχρι να γίνει αυτό θα είμαστε η φωνή, που μπορεί να γίνει και κραυγή διαμαρτυρίας...».