Ηπειρώτης με το θάνατό του έδωσε σε άλλους ζωή!

on .

KORONOIOS EODY ELEGXOI

• Νέος από την Ήπειρο με το θάνατό του έσωσε άλλες ζωές.

Μετά από ατύχημα και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας, έχασε τη μάχη με τη ζωή.
Αλλά η οικογένειά του αποφάσισε να... συνεχιστεί η ζωή του, δωρίζοντας ζωτικά όργανά του και κρατώντας στη ζωή άλλους συνανθρώπους, άγνωστους σ' αυτόν.
Μια πράξη με ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιοι με μοναδικό κίνητρο την αγάπη, τη γενναιοδωρία και τη μεγαλοψυχία, ξεπερνούν τον πόνο και γεφυρώνουν τη ζωή με το θάνατο.
Στην Ήπειρο, και στους τέσσερις νομούς, οι δωρεές οργάνων είναι σε χαμηλό επίπεδο. Η αρνητική στάση των συγγενών, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποδίδεται εκτός από την ελλιπή ενημέρωση, σε ψυχολογικούς λόγους, όπως συναισθηματική φόρτιση, λόγω απώλειας, αδυναμία αποδοχής του θανάτου του αγαπημένου προσώπου, ή τύψεις για τη λήψη της απόφασης.
Σ' αυτό το σημείο ακριβώς πρέπει να δημιουργηθεί η ψυχολογική βεβαιότητα ότι η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής...
Στο άκουσμα της δωρεάς οργάνων, κάποιοι, και δεν είναι λίγοι, εκφράζουν επιφυλάξεις. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως σκεπτόμαστε τη θέση του δότη και ποτέ σχεδόν τη θέση του λήπτη.
Κάποιες προκαταλήψεις και ταμπού συνδέονται επίσης λανθασμένα με τη θρησκεία. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όμως, είναι κατηγορηματική: «Κάθε τι το οποίο υπερβαίνει τον ατομικισμό και τη φιλοζωϊα και συνδέει τους ανθρώπους με σχέση αμοιβαιότητας και κοινωνίας, η Εκκλησία το προστατεύει και το υποστηρίζει. Η Εκκλησία αντικρίζει τις μεταμοσχεύσεις και κάθε τι σχετιζόμενο με την υγεία του ανθρώπου και την πάλη του με τον θάνατο με ιδιαίτερη συμπάθεια και κατανόηση».
Στατιστικά, όμως, προκύπτει ότι η πιθανότητα να χρειασθούμε οι ίδιοι, ή ένας δικός μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να μπορέσουμε εμείς να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.
Η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις «κλειδιά» για να νικηθούν οι προκαταλήψεις και τα ταμπού, που πηγάζουν από την άγνοια όσον αφορά στην δωρεά οργάνων, που στέλνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι η ζωή δεν τελειώνει...
Η ανάπτυξη και η διάδοση των μεταμοσχεύσεων χρειάζεται την ευαισθητοποίηση του καθενός μας. Το νομικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα (ν.2737/1999) απαιτεί πρότερη εν ζωή συναίνεση του δωρητή (κάρτα δωρητή), ή αντί αυτού συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος για τη δωρεά των οργάνων του.
H.M.