Στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ο Βίκος Αώος

on .

GEOLOGIKO SEMINARIO

• Στην «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων» με την διαδικτυακή προβολή και ανάδειξη της περιοχής, καθώς και με ένα εντατικό σεμινάριο Γεωλογίας στα υψίπεδα του όρους Τύμφη, συμμετέχει το Γεωπάρκο Βίκου Αώου, που είναι μέλος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.
Στο πλαίσιο αυτό σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Κόνιτσας με την ειδικότητα «Συνοδοί βουνού» με τους εκπαιδευτές τους, καθώς και συνεργάτες του Εργαστηρίου Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στο γεωλογικό σεμινάριο με θέμα «Ασβεστόλιθοι και παγετώνες στα υψίπεδα της Τύμφης» που έγινε το περασμένο Σάββατο. Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν «Μικρό Πάπιγκο- καταφύγιο Αστράκας- Δρακόλιμνη». Οι 22 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη μοναδική γεωλογική ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα για τα γεωλογικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, παρατηρώντας τα «αποδεικτικά στοιχεία» που είναι εμφανή στο χώρο, όπως τα υπολείμματα της δράσης των τελευταίων παγετώνων. Η παρουσίαση της γεωλογίας και των γεωτόπων έγινε από τον κ. Παναγιώτη Πάσχο Δρ. Γεωλόγο της ΕΑΓΜΕ Περ. Μονάδα Ηπείρου και συμπληρώθηκε με στοιχεία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος από τον κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγο/ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ.
Το κεντρικό σύνθημα για φέτος στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων είναι «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO- περιοχές ανθεκτικότητας» και πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα και Κύπρο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου: Ανακαλύψτε με ασφάλεια μνημεία της φύσης και του πολιτισμού», υποδηλώνοντας την ιδιαίτερη αξία αλλά και την δυναμική των περιοχών αυτών να «αντισταθούν» σε σοβαρές διαταραχές, μία από τις οποίες είναι η φετινή πανδημία του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό όλα τα Γεωπάρκα προσαρμόστηκαν στις υπάρχουσες συνθήκες και αποφασίστηκε η πλειονότητα όλων των σχετικών δράσεων να γίνουν διαδικτυακά, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, αξιολογώντας τοπικά κάθε φορά την κατάσταση, όπως έγινε και για το εν λόγω σεμινάριο στα υψίπεδα της Τύμφης. Ήδη διαμορφώνεται και το σχετικό υλικό προβολής- ανάδειξης (βίντεο-spot, αφίσες κτλ).