Το παλιό Άσυλο θα γίνει ένα σύγχρονο Κέντρο για το Παιδί

on .

ASYLO ANIATON PALIO SKOYPIDIA

• Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του χώρου του πρώην Ασύλου Ανιάτων στην περιοχή της Πλατείας Ομήρου έγινε χθες με την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών της σχετικής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.
Μέσω αυτής τα ακίνητα του πρώην Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος», που μετά τη μετακόμιση του ιδρύματος στην Πεντέλη παρέμεναν αναξιοποίητα, παραχωρούνται στον Δήμο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία Κέντρου για το παιδί. Με αυτό τον τρόπο ένας σημαντικός χώρος εντός του αστικού ιστού θα αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης, δίνοντας παράλληλα «προστιθέμενη αξία» στην περιοχή.

Μελέτη για εξοπλισμό
Εκτός από την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε χθες και τη μελέτη προμήθειας εξοπλισμoύ για το ίδιο έργο ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος και να υποβληθεί εντός των επομένων ημερών για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ο πλήρης φάκελος του έργου αφορά στην πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί για «Υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας της Στρατηγικής ΒΑΑ», συνολικής δημόσιας δαπάνης έως 1.300.000 ευρώ.
«Με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση στο Δήμο των ακινήτων διαμορφώθηκε ένα πλήρως ξεκάθαρο τοπίο και άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Δύο συν ένα ΚΔΑΠ!
Οι χώροι του συγκροτήματος του πρ. Ασύλου Ανιάτων θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας και συγκεκριμένα, ενός Κέντρου για το παιδί. Το «Κέντρο» θα αποτελείται από δύο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα οποία θα στεγαστούν σε ένα νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού ισόγειου κεντρικού κτιρίου ακολουθώντας το περίγραμμά του. Το κτίριο αυτό, επιφανείας 635,34 τ.μ. θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία καθώς οι χώροι του επαρκούν πλήρως για την εγκατάσταση δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των αιθουσών των Εργαστηρίων τους. Το κάθε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων - φυσικοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας, χώρο ανάπαυσης, χώρους υγιεινής με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, γραφείο κοινωνικού λειτουργού -εργοθεραπευτών, χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης και χώρο παρασκευής γευμάτων. Οι αίθουσες εργαστηρίων θα στεγάζονται σε ανεξάρτητη αίθουσα εντός του κτιρίου, το οποίο θα διαθέτει και υπόγειο επιφανείας 175.30 τμ, που θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων, καθώς και την δεξαμενή πυρόσβεσης του συγκροτήματος. Παράλληλα, προβλέπεται να κατασκευασθεί νέο κτήριο επιφανείας 490.34 τμ, το οποίο θα εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει αίθουσες κατασκευών, απασχόλησης, θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής, χώρο υποδοχής, χώρους υγιεινής & χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ, γραφείο εκπαιδευτών - προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών και βοηθητικούς χώρους.

Ο υπαίθριος χώρος
Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει στεγασμένους υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια, χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, πέργκολες με υπαίθρια καθίσματα, διαδρομές ποδηλάτου, θέσεις στάθμευσης, θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και χώρους πρασίνου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ